HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menü (1) Degusztációs menű (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) És Bisztró (1) ÉS Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Grillázs és készítője, akire büszkék lehetünk! Rimóczi!

2013.11.20. 06:11 Mákos Diós

 

Nálam Hungarikum lett Rimóczi László. Persze tudom, személy nem lehet és most már azt is tudom, hogy eredendően a grillázs egy török édesség, nem magyar, amit Mátyás esküvői asztalán szolgáltak fel először záró fogásnak. Mégis, miért nem nagyobb az ismertsége a Rimóczi grillázsnak? Ezen töprengtem a Rimóczi Lászlónál tett látogatásomat követően.

Rimóczi 008.JPG

Egyszerűen olyan sok gondolatot felvetett az a két óra, amit nála töltöttem, hogy nem is tudom, hol kezdjek hozzá. Pedig már öt napja érlelem a tapasztalatomat, de egyre több lesz az „anyag” a fejemben, és inkább egy komplett tanulmányt kellene készíteni, nem egy blog bejegyzést.

Gyors közvélemény kutatásomat összegezve (nem reprezentatív). Mindenki ismeri a grillázst, mint édességet, de senki sem tudja, hogy hol lehet kapni. Szinte mindenkinek van valamilyen alföldi emléke, elsősorban esküvők kapcsán, de senki nem látott még cukrászdában grillázs tortát (kivéve a szilveszteri időszakot), csak házilag, ahol nénikék az anyukájuktól tanult módon formázzák. Szinte senki sem tudja, hogy a házi gyógymódok között is jegyzik (légúti megbetegedéseknél kell elszopogatni), pedig idősek, még mindig használják.

Mi is az a grillázs?

Rimóczi 009.JPG

A grillázs az „Idegen szavak és kifejezések szótára” szerint: francia eredetű szó, jelentése édesség, olvasztott cukorba kevert vajból, apróra tört mogyoróból, mandulából vagy dióból, vékonyan kinyújtva, szobahőmérsékleten megszárítva.

Az Én értelmezésemben olvasztott cukorba kevert olajos magvak, mert most már nem csak mogyorót, diót, esetleg mandulát kevernek bele, hanem különböző szezámmagokat, napraforgómagot, és akár kókuszt is. Továbbá egy hagyomány, bizonyos helyen a kultúra része, aminek a megőrzése is feladat.

Egy budapesti csoki fesztiválon találkoztam először a Rimóczi névvel, ahol nagyon szép cukrász ruhában nagy hozzáértéssel és szenvedéllyel magyarázott valaki a grillázsról. Volt néhány szokatlan formájú termék is, mint például a grillázs kolbász. Érdekes volt, vettem ezt-azt. Otthon meg szép lassan elfogyasztottam. Az egyik kedvencem a „diós-aszalt szilvás-fahéjas Grillázs” lett. Elkezdtem töprengeni, hogy kinek jut eszébe vállalkozást építeni erre a termékre, és milyen belső erő, milyen kreativitás hajthatja.

Tehát elutaztam Lajosmizsére találkozni Rimóczi Lászlóval.

Soha nem fogom elfelejteni. Megérkezésemkor 80. szülinapra készített egy grillázstortát. Még csak az alapforma volt kész, de eszembe se jutott, hogy mi kerekedhet ki belőle. Néztem a szorgalmas kezeket, amint feldíszítik az alapformát és hallgattam, kérdeztem, csodálkoztam, kóstoltam.

Rimóczi 012.JPG

Kiderült, hogy először Ő készített színes grillázst, vagy, hogy a cukrászok azért nem szeretik és azért nem terjed el, mert a forró anyaggal kell dolgozni, ami égeti a kezüket. Megtudtam, hogy most már tud diabetikus változatokat is készíteni, ami tekintve, hogy olvasztott kristálycukor (répacukor) az eredeti alapanyag nem kis teljesítmény, meg azt, hogy az eredeti iskola szerint márványlapon kell a grillázzsal dolgozni, de azon valójában túl hamar kihűl, és elveszíti a formázhatóságát, így hatékonyabb a hagyományos nyújtódeszkán.

Rimóczi 013.JPG

Elmondta, hogy nagy álom vált valóra, amikor megalapította a Magyar Grillázs Szövetséget, és örömmel adja át a tudását, ezzel is segítve, hogy ez a remek,varázslatos édesség fennmaradjon.

Később egy kicsit elröstelltem Magam, mert kiderült, hogy 2010-ben a gasztronómiai világbajnokságon több száz induló közül bronzérmes lett cukrászati artisztika kategóriában, de én erről még csak nem is hallottam. Gratulálunk Laci!!!

Amikor készültem erre a bejegyzésre, ennél a pontnál estek szét a gondolataim. Nevezetesen, miért nem tudunk a nagy nemzetközi versenyeken elért gasztronómiai sikerekről. Számtalan érmes helyezet szakácsunk, cukrászunk van, akik dicsőséget, ismertséget hoznak az országunknak, de úgy tűnik, hogy erről a média nem akar közvetíteni, legfeljebb pénzért. Pedig ezek a mesterek, versenyzők jellemzően nem kapnak az államtól támogatást. Saját pénzükön, a megszállottságuktól hajtva készülnek, gyakorolnak, elkészítik a versenymunkájukat akár több százszor, és végül kiutaznak a nemzetközi versenyekre. Azt gondolom, hogy méltatlan ez a helyzet, miközben gyengén teljesítő sportágak, vagy sekélyes celebek megkapják a publicitást, míg azok, akikre büszkék lehetünk, akik példaképek lehetnének széles körben nem.

Így ezúton, arra kérek mindenkit, hogy amennyiben tud ilyen méltatlanul mellőzött sikerről, akkor írja meg a Mákos-Diósnak (makosdios@indamail.hu), és Én vállalom, hogy megszervezek egy személyes találkozást, amely után elkészítek, és feltöltök a témáról egy bejegyzést.

Rimóczi Lászlóval tervben van egy rövid interjú, amivel hamarosan kiegészítem ezt a bejegyzést. Addig is látogassatok el az oldalára (http://rimoczi-art.hu/) és ha lehetőségetek van, rá próbáljátok ki valamelyik szeletes termékét!

A Mákos-Diós a Rimóczi-Art termékeit büszkén mutatja meg egy külföldinek!

Szólj hozzá!

Címkék: Gasztronómia Grillázs Rimóczi vilálgbajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr745644946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása