HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menü (1) Degusztációs menű (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Az év meglepetése. Nemzetközi színvonalú az IKON (SVÉT 2.)

2014.11.09. 02:16 Mákos Diós

IMG_20141030_144939.jpg

A második SVÉT látogatás biztosan az év legnagyobb meglepetése. Óriási! Sokszor mondogatták már, hogy az Ikon ilyen-olyan jó, meg újra felkarolta az debrecenit, de erre nem számítottam.

Kissé frusztrál, hogy megint szuperlatívuszban kell írnom - utána meg majd kapom a kommentet, hogy mennyire utálják a „hobbyblognak” álcázott reklámokat – de nem tehetek mást.

Ami jó az jó.

Az Ikon pedig nagyon jó volt, aki meg nem tud elvonatkoztatni attól, hogy teljesen függetlenül is lehet pozitív véleményt írni egy étteremről, vagy ételről (pláne ha ezt kiemelkedő teljesítmény támasztja alá) az ne olvassa ezeket a pozitív véleményeket.

Az Ikon nem csak nagyon jó volt, de fantasztikus volt a berendezése is. Kiváló minőségű anyagok, ízlésesen elrendezve. Bent ülve az volt a gondolatom, hogy nem Debrecenben vagyok, hanem valahol Londonban a Notting Hill egyik diszkrét kis utcájában. Ráadásul ezt a miliőt tökéletesen egészítette ki a kiszolgálás vidéken szinte soha nem tapasztalt magas színvonala. Udvarias, diszkrét, segítőkész és nem tolakodó. Az egész benyomás rendkívül részlet gazdag volt, pedig még egy falatot sem ettem.

IMG_20141030_142346.jpg

Egyértelműen a legnívósabb vidéki étterem.

Azért nem feledkezhetek meg az ételekről sem, hiszen az Ikon egy étterem. Egész pontosan Restaurant and Lounge.

A teljesség és a lounge hangulat kedvéért ajánlok egy kis zenét Paulo Arrudától. Csak rá kell kattintani a hivatkozásra: Lounge Beats by Paulo Arruda

Úgy kezdődött, hogy az első kérésemet rögtön nem tudták teljesíteni.

Italnak mentateát kértem. Rögtön elfogott a rosszérzés, amikor meghallottam a sajnálkozó mondat első szótagját. Hiába a szép környezet, de egy szimpla mentateát sem tudnak adni. Nos, ez a rosszérzés el tartott úgy 17 másodpercig is, mert a jól felkészült pincér, briliánsan vágta ki magát a csalódott szemeim kereszttüzéből. „Esetleg tudok javasolni zöldteát friss mentalevéllel”.

Mit lehet erre mondani?

Természetesen elfogadtam a javaslatot és gondolatban már röpültem is Marakesh világhírű piacára a Jemaa el-Fna-ra, ahol az árusok friss mentából készült teával kínálják a vendégeiket és kínáltak engem is. Persze ott egy kb. 23 perces alku kellett a teához, míg itt egy leleményes és felkészült pincér.

A tea felszolgálása tökéletes volt. Kérés nélkül méz és egy cikk citrom. Ráadásként a friss menta remekül kísérte a zöldteát.

IMG_20141030_143357.jpg

Az étlap hasonlóan, mint a szilvásváradi Lovasban (ami szintén nagyon jó étterem), egy újságra emlékeztetett, aminek az elején, büszkén hirdetik, hogy továbbra is tartják a Gault & Millau ítészei által „magadott” egy szakácssapkát. Ezúton is gratulálok nekik, tökéletesen megérdemlik az ehhez szükséges 14 pontot.

IMG_20141030_142719.jpg

Jól áttekinthető és érdekes lehetőségeket kínáló az egész „kiadvány”.

Legszívesebben elhoztam volna. Kedvencem a „MENÜ 30 KM”, amiről sajnos lecsúsztam, de legközelebb biztosan kipróbálom. Ebben a sorban a szükséges alapanyagokat egy 30 kilométeres körön belülről szerzik be. Nagyon imponáló.

IMG_20141030_143159.jpg

Hoztak kétféle házikenyeret ikonos dobozban (hasonló, mint a Mákban), de a két kis kenyérke valahogy elveszett a nagy dobozban. Érdekes volt, hogy csak 1-1 szelet.

IMG_20141030_144029.jpg

IMG_20141030_144051.jpg

A kenyérhez enyhén fűszerezett sajtkrémet kaptam.

IMG_20141030_144043.jpg

Finom volt együtt, de rögtön érkezett a Séf ajándéka is (még a legelején jeleztem, hogy korlátozott a parkolási lehetőségem és ehhez a kéréshez igazították a tempót, amit percre pontosan tartottak is a végéig). Céklapüré, kecskesajttal. Finom friss volt, pont beindította a gyomromat.

IMG_20141030_144440.jpg

Leves: Sütőtök krémleves, pácolt libamáj, gyömbérolaj.

IMG_20141030_143654.jpg

Csodálatos leves volt.

Tálaláskor a tányéron voltak a sült libamáj szeletkét, a gyömbérolaj és a pirított tökmagok.

IMG_20141030_144914.jpg

Már tálalásnak is szép.

IMG_20141030_144944.jpg

A tányér elhelyezése után öntötték fel a krémlevessel, majd a tetejét megszórták borssal.

IMG_20141030_145042.jpg

Nem tudom, hogy miért és hogyan, de az utóbbi időben sokkal több kiemelkedő levessel találkozom, mint főétellel. A Viatorban is (SVÉT 1.) a leves volt a favorit és most az Ikonban is.

Főétel: Erdei gomba rizottó, kétéves parmezán, buggyantott tojás.

Az összhatás leggyengébb pontja. Leggyengébb, de még így is simán jobb, mint a legtöbb versenytársáé.

A tálalás ötletes volt a nagy deszkával és a csatosüveggel, amiből ki kellett kanalazni a tányérba, de két apróságon is fennakadtam.

IMG_20141030_150141.jpg

Honnan tudják, hogy kétéves a parmezán?

Megkérdezetem, de senki nem tudott választ adni. Nem tudom, más hogy van ezzel, de ha valamiért kiírták, akkor azt szeretem, ha úgy is van. Jelen esetben is. Pont ugyanígy megrendelem, ha csak parmezán van feltüntetve az étlapon. Tehát először a leleményes pincérem jött zavarba, majd bement megkérdezni a séfet, aki küldött kóstolni a parmezánból, de nem tudta megmondani, hogy valójában milyen korú.

A másik probléma, hogy szóban elmesélték, szarvasgombát reszelnek a tetejére. Ennek örültem, de vagy nem került rá, vagy olyan kevés, hogy akár franciadrazsé is lehetett volna, mert érezni semmit nem lehetett belőle.

IMG_20141030_150348.jpg

Fontos elmondani, hogy a nagy és kiváló állagú gombadarabokkal és a tojással egy nagyon magas színvonalú ételt kaptam, amit jó étvággyal teljesen el is fogyasztottam. A két említett „probléma”, valójában apróság, de talán, ezen a színvonalon legközelebb érdemes erre is figyelmet fordítani.

Végére jött a szokásos kérés, egy espresso.

A hely nívójának megfelelő volt a kávé, de sajnálatos módon a kis pohár víz lemaradt.

IMG_20141030_152201.jpg

Mindent összevetve, nemzetközi színvonalú az Ikon, ráadásul ebben a kategóriában reális árakon. Nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek. Egy étterem, ami megmutatta, hogy vidéken is tudnak olyan nívót felmutatni, ami még Budapesten is ritka és nemzetközi mércével mérhető. Az élmény közelítette a Bock Bisztró színvonalát.

A látogatás most is inkognitóban történt. Az ebédért borravaló nélkül 4.380.- Ft-ot fizettem.

A végére ismét egy érdekesség:

A mosdóban szépen összetekert törülközők fogadják a „látogatókat”. Azt gondolom, ez is a minőség felé történő elkötelezettség egyik és igen ritka megnyilvánulása. Én örültem neki.

IMG_20141030_144222.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Debrecen Ikon Libamáj SVÉT Rizottó Sütőtök krémleves Nemzetközi szinvonalú étterem Tökmag

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr626879611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása