A héten egy, már régóta húzódó vágyakozásomnak adtam teret, amikor úgy döntöttem, hogy újra elmegyek ebédelni az Almáriumba.
Az Almárium az egyik kedvenc ebédelő helyem volt, amíg el nem költöztek a Gizella utcából. A koncepció nagyon egyszerű. Három fogást kapni 1 850.- Forintért, amely fogásokat természetesen külön-külön is meg lehet rendelni, de akkor valamivel drágábban jön ki. Kb. öt előétel, öt főétel és három desszert közül lehet választani.
A pláne az volt, hogy ezek a fogások olyan különleges ízélményt adtak, ami számomra meghatározó volt, és ahogy mondani szoktam, egy jó nagy teli mosollyal töltötte ki a napom hátralévő részét. A tájékozatlanoknak esetleg csak egy drága menza menünek tűnt, mert nem 790.- Ft az ára, mint a cégnél az „alagsorban”, de a hozzáértők nagyon hamar rájöttek, hogy három kiválóan elkészített fogást kapnak, ami sokkal közelebb áll a fine dininghoz, mint a tömeg céges menzához. Ráadásul ennyiért nagyon olcsónak tartom a három nívós fogást.
Én imádtam, és akinek megmutattam, azok is mind szerették. Ráadásul volt egy sajátos fiatalosan pörgős, szakmailag elhivatott hangulata is.
Egyszer csak zárva volt az én szeretett kis „gasztro menzám”, majd nem sokkal később megnyitottak a VIII. kerületben a Horánszky utca 5.-ben. Ez tavaly volt már és én azóta nem mentem el az új helyre egészen hétfőig. A várakozásom nagy volt. Az eredmény pedig az alábbiak.
A választásom;
I. Fogás: Tojáspástétom vajretekkel, tepertővel. 590.- Ft
Meglepően kis fogás előételnek. Sokkal inkább amuse bouche jellegű volt. Érdekes megoldás, hogy a tepertő, tepertőkrémként jelent meg, ami ráadásul le is volt fagyasztva. Meleg házi kenyeret kaptam hozzá, ami nagyon pozitív.
A tálalás ízléses volt, de talán egy kicsit egyszerű, a retek inkább díszítés volt és így egy kis „frissesség” még hiányzott belőle.
II. Fogás nem a heti menüből, hanem a Chef ajánlatából: Fekete szezámos bárány burger. 1 200.- Ft
Amikor megpillantottam az ajánlatok között, rögtön „ráéheztem”, így egyértelmű volta választás.
Nagyon jól nézett ki burger is és a hozzá adott sült krumpli is. Első gondolatom az volt, hogy ennyi pénzért ez egy remek döntés.
Sajt, hús, bacon, saláta. Nagyon étvágygerjesztő látvány. Megkóstolva az ízek is teljesen harmóniában voltak. Összesen annyi kifogásom támadt, hogy az egyébként házilag készített „buci” (aminek az íze tökéletesen passzolt a húspogácsához), számomra kissé sok volt a hús méretéhez képest.
Ebben az esetben nem a húst gondoltam kevésnek, hanem talán a tésztát kicsit soknak, ami a sűrű állagából eredt.
A húsba marhafaggyút is daráltak, ami nagyon jót tett a báránynak és a húspogácsa állagának.
III. Fogás: Madártej, barackos hablabda. 590.- Ft
Talán túl kritikus vagyok a madártejjel szemben, de valahogy rendszeresen nem azt kapom, amit várok. Évekkel ezelőtt az Olimpia sem tudta „megugrani” ezt a feladatot.
Félreértés ne essék. Ez egy teljesen rendben levő madártej volt, de valami még hiányzott belőle. A barackos hablabda sajnos a várakozásaimat nem érte el, viszont a közelin is látható kis zöld részlet nagyon finom és üde volt. Mentás cukor, friss mentából.
Összefoglalva ez egy jó kis ebéd volt, de a Gizella utcai emlékeimet nem tudta felidézni. Lehet, hogy azokat az idő megszépítette. Talán. A fiatalosan pörgős, szakmailag elhivatott hangulat most nem köszönt vissza, pedig a Chef kijött hozzám (korábban sosem), és rajta éreztem az elkötelezettséget, de az összhatásban nem jött át.
Kértem a végén egy ristrettot kis tejjel és ezt kaptam.
A kávé fontos része a gasztronómiának és remek lehetőség a nívós lezárásra. Ez a ristretto így inkább egy autópálya menti pihenő nívóját hozta. Kár érte. Nem tejet kaptam hozzá, hanem „kis” tejszínt, ami nyilván meleg sem tudott lenni, nem volt hozzá se víz, se „kis keksz”. Ráadásul ezek a tételek, nem „forintos” kérdések.
A következő írásomból megelőlegezem a fenti képet. Összesen annyi az eltérés, hogy ebben az esetben espressot kértem kis tejjel.
A leges legvégén kaptam egy macaront, ami kedves meglepetés volt és ízlett is. Köszönöm a Chefnek!
A Mákos-Diós ősszel újra próbát tesz az Almáriumban.