Be kell ismernem, hogy én is azt a „tábort” erősítem, akik szeretik a finoman elkésztett disznóságokat, pláne egy kis sörrel. Azt gondoljuk itthon Magyarországon, hogy a hurka, kolbász, csülök típusú ételekkel kapcsolatos gasztronómia kultúránk milyen magas színvonalú és egyikei vagyunk ebben a kategóriában a legjobbaknak. Amikor hirtelen megkérdeztem a környezetemben lévőket, gyakorlatilag senki sem tudott egyetlen olyan vendéglátóhelyet sem mondani, ahol ilyesmire vannak specializálódva. Persze van néhány jó hentes, ahol friss disznóságokat sütögetnek, és néhány jó étterem, akik hozzá mernek nyúlni a szokatlanabb részekhez is, de pont senki nem tudott semmi konkrétat mondani. Ráadásul sajnos a hazai éttermekben a sült kolbászt valamiért kerülik. Mintha nem lenne étterembe való, pedig biztos vagyok benne, hogy sokan rendelnék.
Ezzel szemben, valamiért mindig úgy alakul, hogy amikor Ausztriába, vagy Németországba megyek, alig várom, hogy sült kolbászt, vagy csülköt egyek egy jó kis sörrel. A múlt héten is így volt. Ausztriában, Linzben jártam többedmagammal és már az indulás előtt arra gondoltam, milyen jó lesz egy finom csülköt, esetleg egy bécsi szeletet enni. A fentiekkel párhuzamosan megbeszéltem egy barátommal, hogy elmegyünk sörözni az ausztriai látogatást követő héten és adta magát, hogy összehasonlítok egy ausztriai sörös vacsorát egy magyarral.
Az egyik „versenyző” belső tere,
És a másik versenyző belső tere
Mind a két helyen meleg vendégszeretettel fogadtak és a maga módján mind a két hely kiemelkedő volt, de azért az egyik sokkal mélyebb nyomot hagyott bennem. Az, amelyik egy kis hegyi fogadóra emlékeztetett.
Az alábbi sorral a jobbat mutatom be.
Két korsó pils típusú sör
Nagyon kellemes, ízletes, enyhén kesernyés csapolt sör
Frank májas lilahagymával
A májas enyhén meg volt melegítve. Két féle kenyeret kaptunk mellé. Kissé szokatlan, de nagyon finom.
Sült kolbászkák nyárson hagymával
Szuper előétel „nürnbergi” kolbászkákkal.
Sült csülök
Egyet kértünk összesen és fejenként egy ilyet kaptunk. A megszokottnál soványabb, ropogós, isteni.
A barna és a világos sör „barátkozása”
A barna sörük is nagyon finom volt.
Fahéjas bundás alma
Friss és forró, pont megfelelő édességgel
Ezt a nagyon finom és bőséges sort, bármennyire hihetetlen, nem Ausztriában, hanem Budapesten a Gyorskocsi utcában kaptuk, a Kolbászda (http://bajorsorozo.klikklap.hu/) Bajor Söröző- Étteremben, amit a Mákos-Diós blog különösen ajánlja a disznóságokat kedvelőknek!