Keressük a legjobb lángost!
A blog indulása óta közel tíz piacot látogattunk már meg, ahol alap étel és kötelező program a lángos kóstolása. Mi is kóstoltunk egy kivétellel mindenhol. Ettük simán, sok fokhagymával, sajttal-tejföllel. Volt ahol rögtön el is felejtettük, annyira lelketlen volt az egész elkészítése, kiszolgálása, és volt ahol már nem is reméltünk, végül maga volt a csoda.
Rengeteg féle lángos van, ám ami a lényeg, hogy friss, forró legyen. Szinte mindenki szereti a lángost és szinte mindenki tud olyan helyet ahol nagyon jó. Ráadásul nem csak piacokon, hanem utcai büfékben, palacsintázóknál is kapható és természetesen a strandokat sem hagyhatjuk ki, de itt bizony befolyásoló tényező a szezonalítás.
A lángos klasszikus eleme a magyar konyhának, de a pontos eredetét nehéz hitelesen feltárni. A történelme valószínűleg egy idős a kenyérével, tekintve, hogy bizonyos szempontból egy kenyérféle. Valójában kelt tészta olajban kisütve. Régebben zsírban sütötték, azt megelőzően pedig kemencében a kenyér sütésével együtt, annyi különbséggel, hogy sokkal vékonyabb volt, mint a kenyér, de annak a tésztájából és a kemence első részébe tették. Innen származik a kenyérlángos kifejezés. A neve egyes vélemények szerint kötődik a láng szóhoz.
Első lépcsőben a legjobb budapesti lángost keressük, amit később szembe állítunk a vidéki lángosokkal. A sok változat közül a sajtos tejfölöst fogjuk tesztelni, mivel a tésztán felül a tejföl és a sajt minősége is befolyásoló tényező. A tesztelés hasonlós lesz, mint a flódni esetében (itt olvasható az első flódni poszt és itt a második). Minden esetben készítünk fényképet, lemérjük a súlyát és feltüntetjük az árát.
A fotók az eddigi legjobbról készültek (versenyen kívül). Sima sok fokhagymával. A készítőjéhez is elmegyünk újra.
Mivel mindenki tud jó lángosost, ezért ezúton felkérem az olvasóimat, hogy írják meg ki, hol evett már nagyon finom lángost! Lehetőség szerint mindenhova elmegyünk és megírjuk mit tapasztaltunk!