Egyszerűen nem lehet elmenni mellette. Mármint a tény mellett, hogy van egy kicsike cukrászda Szegeden ahol reggelente pékségeket megszégyenítő pékáruval kedveskednek a helyieknek.
Nem lehet elmenni amellett sem, hogy van egy termékük, ami gyökeresen eltér a hagyományos pékségbeli kínálattól. Ez pedig a szegedi kifli, bár szívemben csupa nagybetűvel van írva, SZEGEDI KIFLI.
A szegedi ismerősim már többször mondták, hogy meg kell kóstolnom, de valahogy eddig nem próbáltam. Most meg folyamatosan benne van a számban az íze és még lefekvés előtt is szegedi kiflit ennék. Kétség kívül az egyik legemlékezetesebb és legnagyszerűbb péksütemény, amit valaha is kóstoltam. Reggeliző ételek közül egy pillanat alatt lett a kedvencem. Nem véletlen a szegediek lelkesedése sem, pedig az egész, egyszerűbb nem is lehetne.
Kelt tészta kifli formában (230.- Ft). Na, de milyen kelt tészta. Omlós finom, puha, nem zsíros, nem „nagyüzemi”. Semmivel sem akar többnek tűnni, mint ami. Nincs töltve, nincs a tetején semmi. Félbetörve is semmi más nem látszik csak a nagyszerű tészta és persze rögtön jön az illat is.
Evés közben nem fojtós és igazából nem is hiányzik, hogy bármi is legyen benne. Egyszerűen csodás.
A lelőhely kis cukrászda a Z. Nagy (Szeged, József Attila Sgt. 24.).
Régi cukrász család, nagy hagyományokkal. Ez a cukrászda 1940-ben nyitott. A főnök asszony Z. Nagy Rózsika, aki maga is azt sugározza ki, mint az általa vezetett cukrászda. Nyugalmat, szeretetet, kedvességet. Én magam úgy éreztem, hogy hirtelen nem is kell sietnem, nyugodtam leülhetek, a legjobb helyen vagyok. Amikor az egyik sütivel bizonytalan voltam, rögtön jött a felajánlás, hogy „tessék megkóstolni”. Ma már ez nem olyan gyakori.
Kértünk, és úgy alakult, hogy valahogy leültünk, azután még megkóstoltunk mást is és közben olyan nyugodttá vált a légkör. Később rá kellett jönnöm, hogy a légkör addig is nyugodt volt, én változtam. Átvettem a Z. Nagy Rózsika által kisugárzott atmoszférát.
Első pillantásra semmi különlegeset nem tapasztaltam. Nem is úgy mentem be, hogy erről a helyről akár írni is lehetne. Nincs a központban, nincs „csacsi-ragyi” dizájn, nincs túlöltözött személyzet. Néhány egyszerű asztal, a pultban kissé rendetlenül a sütemények, kicsit régies „feeling”. Aztán másnap visszamentem reggel nyolcra és ezt láttam.
Biztosan vannak szebb cukrászdák, vagy nagyobb kínálatot felvonultatók, de olyan hellyel még nem találkoztam, ahol ennél nagyobb szeretettel vették volna körbe a vendéget. Másnap megértettem, hogy az egész cukrászda olyan, mint a szegedi kifli. Az egyszerűségében nagyszerű. Nincs weboldal, nincs Facebook, nincs gerilla marketing. Itt semmi mást nem akarnak csak jó süteményekkel kiszolgálni a vendégeiket.
Remélem, és kívánom, hogy ez a hely és az ott dolgozók sokáig megmaradnak ilyennek.
A Mákos-Diós mindenkinek ajánlja a SZEGEDI KIFLIT!
2014. június utolsó vasárnapján teszteltük a Z. Nagy kakaós csigáját is. Ez a csiga a fantasztikus tésztájával átvette a kakaós csiga ranglista vezető helyét.
A kakaós csiga ranglista itt érhető el.