HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Sikerült megtalálni a legjobb budapesti tojásételt

2015.10.29. 10:47 Mákos Diós

kispiac_reggeli_5.jpg

Aki nem ismeri ezt az ételt, szimplán a kép alapján biztosan azt gondolja elment az eszem, ha ilyen furcsa kinézetű fogásnak örülök. Egy sonkás zsemle valami fehérrel, talán tojással, mindez leöntve egy sárga szósszal és a tetejére rábiggyesztve egy kis petrezselyem az elegancia kedvéért.

Ki ehet ilyet, pláne reggelire?

Hát én. Sőt.

Évek óta keresem Budapesten azt a helyet, ahol ezt a komplex ételt, a Benedict tojást úgy megcsinálják, ahogy illik. Hát jelentem megtaláltam. Ráadásul nem csak szimplán megtaláltam, hanem a kóstolás közben egyértelművé vált, hogy a legjobbat találtam meg. Egyszerűen nem lehet más, csak a legjobb. Nem akarom a korábban már kipróbált nagyon neves helyeket felsorolni, legkevésbé pedig megbántani, de van mit tanulniuk. Aki bizonytalan, hogy jól készítik, vagy nem fogy még ajánlásra sem, menjen el Pasarétre és tanuljon. Nem szégyen a jobbtól tanulni és hát ez a legjobb. A „lelőhelye” pedig a Kispiac Bisztró Pasarét.

A Benedict tojás eredetéről számos legenda és verzió kering. Az alábbiakban a számomra legszimpatikusabbat osztom meg, amelyet a Wikipedia-n találtam.

“There are conflicting accounts as to the origin of eggs Benedict. In an interview recorded in the "Talk of the Town" column of The New Yorker in 1942, the year before his death, Lemuel Benedict, a retired Wall Street stock broker, claimed that he had wandered into the Waldorf Hotel in 1894 and, hoping to find a cure for his morning hangover, ordered "buttered toast, poached eggs, crisp bacon, and a hooker of hollandaise". Oscar Tschirky, the famed maître d'hôtel, was so impressed with the dish that he put it on the breakfast and luncheon menus but substituted ham for the bacon and a toasted English muffin for the toast.”

Röviden, Lemuel Benedict Wall Street-i bróker 1894-ben a másnaposság ellenszerét kereste a Waldorf Hotelben és akkor kért vajas pirítóst buggyantott tojással, ropogós bacon-nel és hollandi mártással. Ez az ötlet nagyon megtetszett Oscar Tschirky főpincérnek és kis változtatással (melyek közül a legfontosabb szerintem, hogy a pirítóst lecserélte angol muffinra) feltette a reggeli és az ebéd menübe is.

Az étel elkészítésének a nehézsége több rétegű. Elsősorban tudni kell buggyantott tojást jól készíteni. Hát már itt a kardjába dől a magyar vendéglátó társadalom 90 %-a. Egyszerűnek tűnik, de nehéz, éppen ezért kevesen is ajánlják az étlapon. Ha túlfőzik, akkor nem lesz”folyós” a sárgája, ami nagyon fontos részlet, ha meg alul, akkor meg rendesen kitálalni sem lehet. Másodsorban tudni kell jó minőségű hollandi mártást készíteni (a sárga szósz a tetején). A hollandi mártás, főleg tojás sárgájából és vajból készül. Hát Magyarországon ez sem alap. Mind a technológia, mind a megfelelő vaj kiválasztása olyan tudást igényel, ami szintén inkább keveseknek van meg, arról nem is beszélve, hogy ideális esetben a mártást langyosan kell tartani. Őszintén. Hány étteremben figyelhetnek erre? Harmadsorban szükséges az alapanyagokkal szembeni elkötelezettség. Minőség, minőség és minőség. Nem szép dolog például az English muffint mezei zsemlére cserélni.

kispiac_reggeli_4.jpg

kispiac_reggeli_7.jpg

kispiac_reggeli_6.jpg

Azt, hogy a Kispiacban milyen fortélyokat használtak fel az elkészítéséhez nem tudom. Az biztos, hogy nem zsemle, hanem English muffin képezte az alapját és az összes összetevő külön-külön is kiváló minőségű volt, amik így egyben tálalva adták ezt a nagyszerű élményt (és a tojás sárgája is pont olyan állagú volt – ahogy a képen is látszik – amilyennek lennie kell).

Korábban, még a nyári szünetük előtti héten is teszteltem a pasaréti Kispiacot és már akkor is maradandó élményt hagyott bennem az egyik ételével. Ez nem azt jelenti, hogy a többivel gond lett volna, de ez, az általánosnak beállított, egyébként magas színvonalat is bőven átvitte. Ez az étel a túrógombóc volt. Azon túl, hogy fantasztikus hatásvadász ötletként a tejfölt úgy tálalták mellé, mintha tejszínhab lenne (szifonból kinyomva), mind az íze, mind az állaga klasszis értékeket képviselt. Fölöslegesnek érzem a szavakat és a jelzőket keresni. A képek és a „kóstolás végeredménye” mindent elárul.

kispiac_ebed_10.jpg

kispiac_ebed_12.jpg

kispiac_ebed_13.jpg

kispiac_ebed_14.jpg

A reggeli végeztével kértem még egy presszó kávé. Itt sajnos egy picike hiányérzetem támadt. Az íze finom volt, de a tetején a crema vékony volt és az is hamar elillant. Ez több okból is lehet, de a legvalószínűbb, hogy vagy az őrlés nem megfelelő, vagy a hőmérséklet. Nyáron kis hozzáadott tejjel kértem és az tökéletesen készült. Nem tekinthető igazán hibának, ennek ellenére remélem, legközelebb vastagabb crema fog fogadni. Ami viszont a figyelmességet és a részletekre való odafigyelést jelképezi, alapból adtak hozzá egy kis süteményt, ami ráadásul még nagyon finom is volt.

kispiac_reggeli_8.jpg

kispiac_ebed_15.jpg

Mindent összegezve egy nagyon hangulatos, barátságos étterem, elkötelezett, bizonyos ételeknél kimondottan maximalista konyhával. Nagyon jó helyszín reggelizéshez és nagyon jó helyszín napindító megbeszélésekhez is. Bátran merem ajánlani. A „pasaréti” Benedict tojás pedig olyan szinten klasszikus, hogy útikönyvekben kellene megemlíteni!

Mint mindig, most is inkognitóban voltunk és mindenért teljes árat fizettünk.

4 komment

Címkék: Kávé Tojás Kispiac Benedict Pasarét túrógombóc English muffin Lemuel Benedict Legjobb tojásétel

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr358031248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2015.10.30. 09:47:54

Ez a kedvenc helyem Bp-en. Ha reggelizni szeretnék ide megyek, mert tényleg az Benedict maga a tökéletes.
De minden más is kiváló. Egyetlen hely ahol teljesen rábízom magam pincérre, és azt hoz amit ő ajánlana.
Sosem csalódtam.
Mindenkinek szívből ajánlom.

seahawks 2015.10.30. 10:53:31

az baj a tojás ételekkel, hogy rohadt büdöseket fingunk utána...

wsvap 2015.10.30. 14:26:24

Nagyon jó cikk! Köszi! Holnapi reggeli :) (Csak figyelj, hogy ha ízlett valami akkor jobbra mutassanak az eszközök. Kevesen tudják, még a pincérek is, de aki tudják azoknak jól esik :) qph.is.quoracdn.net/main-qimg-fb8aa470207aa9c8acc6ac7f5225a241)