HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) És Bisztró (1) ÉS Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

A legdrágább ebéd menü vajon mekkora élményt nyújt? A legnagyobbat?

2015.09.15. 00:15 Mákos Diós

costes_dt1_24.jpg

Egyértelműen nem.

A Costes Downtown egy igényesen kialakított, letisztult formavilágú, mondhatni trendi étterem a Vigyázó Ferenc utcában. Sajnos azonban egy súlyos örökséget kell cipelnie a hátán. A nagytestvérnek csillaga van. Ráadásul történelmi, mert az első magyar csillagot kapta, amit, azóta is sikeresen őriz. A súlyos örökség súlya pedig még nagyobb, mert a Costesben már jó ideje nem lehet ebédelni. Megszüntették ezt a lehetőséget, így aki ebédidőben a Costes minőségre vágyik, el kell jönnie ide. Én és tapaszalt kóstolótársam úgy döntöttünk kipróbáljuk, milyen is lehet?

Ezzel, sajnos szinte egyedül voltunk, mert rajtunk kívül az egész étteremben egy asztalnál ültek. Mégsem trendi, vagy csak a berendezése az? Nehéz eldönteni, hogy az ár túl magas, vagy az ár-érték aránnyal van probléma, esetleg nem is akarják, hogy délben többen legyenek és ők is a vacsoraidőre fókuszálnak. Végül is mindegy, mert nagyon jót ettünk, de nem volt tripla jó, mint a Fricska és nem volt dupla jó, mint a Zona, sőt igazából Zonától jobb sem volt. Ez utóbbi állítás egyszerre jelenti azt is, hogy a Zona ebédidőben extra kiemelkedő és azt is, hogy a Costes Downtown nem tudta megugrani azt a szintet, amire a név kötelezte.

Félreértés ne essék, nagyon sok részlet fantasztikus volt, élen a kis gombával (erre később még visszatérek), de néhány nem volt elég átgondolt.

costes_dt1_16.jpg

6.900.- Ft + 12% szerviz sok pénz egy ebéd menüért Magyarországon. Persze már Bécsben is csak mosolyognának ezen az áron, de itthon sok. Ez akár a távolmaradók hivatkozása is lehet.

costes_dt1_2.jpg

A belépéskor az első, ami feltűnt, az a fa illata volt. Az enteriőrben dominálnak a természetközeli anyagok, különösen a fa és ez különös nyugalmat áraszt. Tetszett. A második pedig, hogy szinte nincs senki. Ez nagyon különös ebédidőben 12.30-kor. Nem tetszett.

Amúgy a szisztéma a szokásos. Néhány tétel közül lehet választani az előételek, a főételek és desszertek közül egy egységes árért. Persze külön-külön is be volt árazva, de szisztéma alapján és az árazási stratégia miatt egyben érdemes. Az nem tudom, hogy, ha külön választottunk volna, akkor is ekkorák lennének az adagok, vagy nem, de nekünk pont megfelelő volt.

costes_dt1_4.jpg

costes_dt1_3.jpg

A rendelés leadását követően rögtön kaptunk egy kis ropogtatnivalót, ami leginkább a burgonyasziromra emlékeztetett. Jól nézett ki, köményes, tintahal tintás, paprikás és talán natúr ízesítéssel ráadásul finom is volt. Érkezett hozzá egy citromfüves mártogatóst is, de az nem hozta a várakozást. Nagyon diszharmóniában voltak benne az ízek. Kicsit talán túl savanyú is volt, meg talán egy kicsit édes. Nem illett a ropogóshoz. Kicsit olyan volt, mint amikor a Balatonnál akarna trendi lenni egy ideiglenes büfés és olyannal próbálkozik, aminek nem is érti a lényegét. Nem tetszett.

costes_dt1_10.jpg

Közben kijött a limonádé is. Választásom a mangósra esett. Azt kell mondanom, hogy az év limonádéja. Mint később kiderült, valódi mangópürét használtak hozzá. Egyszerűen fenomenális volt.

Érkezett a következő elő-előétel a vaj és a kenyér, ami szintén nagyon tetszett.

costes_dt1_8.jpg

costes_dt1_6.jpg

Kétféle vaj, kecskesajtos és karamellizált (sült), kétféle kenyérrel, ami inkább zsemle volt. Ez a gyengém. Friss pékáru, finom vajjal. Ha semmi más nem lett volna, akkor is elégedett lennék. A kenyérkék forróak voltak, míg mind a két vaj különlegesen finom ízeket mutatott be.

Az előtel.

costes_dt1_12.jpg

Kacsamáj és ökörfarok terrine Grecque módra. Őszintén megmondom, fogalmam sincs mi az a Grecque módra (közben kerestem a Larousse gasztronómiai enciklopédiában is, de nem volt benne), de, hogy meglepett és egyértelműen a nap legjobb fogása volt, az biztos. Rétegesen volt a máj és az ökörfarok, amit szépen körberaktak finom zöldségekkel. Isteni volt és a részletgazdagsága is, élen a kis gombákkal amiket elhelyeztek a zöldségek között. Gyönyörű és nagyon harmonikus fogás volt.

A főétel.

costes_dt1_17.jpg

costes_dt1_19.jpg

Confitált báránylapocka, édesburgonya, csili (nem értem, hogy magyarul miért nem chilinek írtak?) Szép fogás, különösen omlós hússal, de amúgy semmi emlékezetes. Fogyasztás során esküdni mertem volna, hogy a húst sous vide technológiával készült. A confitálással készült ételeknek másfajta állaga van. Esetleg a két technológiát keresztezték. kiemelkedőek voltak itt is a zöldségek, de a hús annyit hozott, mint amennyit ilyen körülmények között el lehet várni.

Érkezett a desszert.

costes_dt1_23.jpg

costes_dt1_25.jpg

’Vargabéles’, ribizli, tejföl fagyi. Az ötlet, hogy fánkokra hasonlóan kis gömböcöknek sütik meg, kiváló, de az íze annyira”szegény” volt, hogy hirtelen nem is értettem. A ribizlivel és a tejföl fagylalttal együtt már OK, de magába nem elég gazdag, csak a sok tészta, kissé ki is száradva. Egyértelműen csalódás.

costes_dt1_26.jpg

A végén egy kávé, ami a kissé savanykásabb, nem olasz vonalat képviselte. Nem volt olyan „szokatlan”, mint a korábban már említett Zonában (ahol ez a gyenge pont), de legközelebb inkább iszok egyet a közelben lévő Espresso Embassy-ban (Arany János utca). Nem adtak hozzá vizet.

A végére még kaptunk egy kis meglepetést. Négy különböző édesség egy kis fatörzs szeletként. Klassz ötlet, de nem eléggé kidolgozott, mert sajnálatos módon tört kakaóbabra tették, így a Macaron kivételével (ami meg túl édes volt), mindegyikre ragadt egy kicsi, ezzel teljesen megváltoztatva az eredetileg tervezett koncepciót. Javaslom, hogy ezt a részletet mellőzzék a jövőben, mert akkor többet adnak ezek a kis édességek. Amúgy a tökmagos zselé volt a legfinomabb.

costes_dt1_28.jpg

Összességében finom ebéd volt, de nem extrán kiemelkedő. Ez ráadásul nem csak árkérdés. Ha külföldi vendégem lenne, biztosan mást ajánlanék elsőre. A név nagy teher tudom. Ha a fenti sort fele ennyiért adná egy ”név nélküli” étterem, akkor ezek, a részletekben rejlő hibák valószínűleg nem zavarnának ennyire, így viszont igen. Az elváráshoz és az árhoz még javulni kell!

Mint mindig, most is inkognitóban voltunk és mindenért teljes árat fizettünk.

4 komment

Címkék: Bárány Kacsamáj Vaj Costes DownTown Vargabéles Legdrágább ebéd menü Ökörfarok Meleg kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr247788722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2015.09.15. 17:19:16

Hogy az etterem kongott, azon sok meglepödnivalo nincs szerintem. Meg az V. kerületben is, ahol pedig sok nagy ceg központja van, a miniszteriumok, a Parlament, a 8000 Ft körüli ar egy nagyon szük reteg kivetelevel egyszerüen draga a mindennapokra (21* 8 000 Ft), igen jol mehet a blogironak hogy ezen csodalkozott:)
Havi 160 000 Ft csak ebedre, az bizony meg egy multi Belvarosban levö cegközpontjaban dolgozo atlag osztalyvezetöjenek is draga – azaz itt rendszeresen csak igazi penzemberek, multik igazgatoi fordulhatnak meg, esetleg közpenzböl jollako politkusok (munkaebed cimszo alatt termeszetesen).
Az egyseg turista szamara meg 25-30 euro szinten sok egy atlagebedre- meg egy becsi szamara is (maganzsebböl a becsieknek is csak töredekresze költ kb. 600 eurot csak ebedre). Ki tudja fizetni, de sokallja, azaz „alkalom„ kell hogy ennyit adjon egy ebedert. Esetleg üzleti ebed, vagy akit a Mich.* annyira vonz mint gasztroturistat, hogy beül kiprobalni.

Föleg annak figyelembe vetelevel, hogy az ilyen ebedek (vacsorak) jo resze több elmenyt nyujt a szemnek, mint az izlelöbimboknak, föleg mint a gyomornak, valamiert az ilyen tulhypolt ettermekröl az jut az eszembe, mindent a szemnek, semmit … gyomornak.
Igen komoly összegbe le mernem fogadni, hogy a T. blogiro elegedettebb lett volna az itteni cegközpont (igaz tamogatottan) 4 euroba kerülö „all you can eat “ ebedjevel, mint a menüt francia nevekkel alaposan tultolo, a leiras alapjan elegge sznobokra epitö Costes.

Ha mar Vigyazo F. utca, az ott levö Govinda a maga tenyleg autentikus indiai izvilagaval szerintem abszolut ertelemben is jobb (a kicsit igenytelen belsöt nem szamitva :)), ar/ertek aranyban meg utcahosszal veri a C-t.
2012-ben nem erdemtelenül kaptak a Tripadvisor szavazasan az ev legjobb Bp-i vegetarianus etterme cimet- na ott magyarok es külföldiek is mindig vannak!

Hülye aki elolvassa! 2015.09.15. 19:07:10

Erzsébet utalvánnyal lehet fizetni? Majdnem kijönne a havi ellátmányomból egy ebéd :)))

truczat · http://hedzap.blogspot.com/ 2015.09.15. 20:26:10

a leírás alapján jónak látom ezt az ételsort, és elvonatkoztatva a menű szó beívodott kliséjétől az ár is rendben van;
és nem vagyok gazdag, de ez ér ennyit

232323 2015.09.15. 20:48:25

Nem kell ám minden nap idejárni.. hetente úgy egyszer simaügy viszont.

Jóllakni meg tényleg nem fog senki... kivéve hazafelé bevág még vérmérséklettől függően 2-6 sajtburgert a kisember.
süti beállítások módosítása