HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Borsod megyei fantasztikus "Végállomás"

2015.06.22. 01:34 Mákos Diós

img_20150617_140154.jpg

Fantasztikus, ami a gasztronómiát illeti. Miközben a megyét rengeteg, mindenféle problémákkal küzdő település jellemzi, a gasztronómia egy egészen különös irányba mozdult. Létrejött a minőség. Annak ellenére, hogy az egyik legszegényebb megye, mégis, most már három olyan étteremmel is rendelkezik, ami nem csak Budapestről nézve, hanem akár külföldről is, kiemelkedő és említésre méltó. Egész pontosan ez a három az „Anyukám mondta”, (amit az egyik legnevesebb nemzetközi gasztroblogger ugyanolyan pontszámúra értékelt, mint az Onyxot és a Borkonyhát, csak jobban szerette) a „Gusteau Kulináris Élményműhely” és most a „Végállomás Bistorant”.

Átlagos hétköznap negyed kettő körül érkeztem Miskolc, Kilián városrészébe. A Végállomás a kisvonat városi végállomása mellett található. Innen kapta a nevét is. A helyiek szerint legalább 20 éve van itt étterem és már nagyon régóta híres a sztrapacska, de gasztronómiailag sokáig nem volt a térképen. Néhány éve változás történt és erről a változásról sikerült is megbizonyosodni.

Belépve hangulatos, barátságos, nagyvonalú térérzettel rendelkező bisztró fogadott. Elegáns és nagyon tiszta volt minden. Udvarias felszolgáló érkezett és ajánlott.

img_20150617_143400.jpg

Különösen a séf ajánlata című oldalt. A leves választásom első ránézésre egyértelmű volt. Spárgakrémleves cukorborsóval és friss spenóttal (1100.- Ft), míg a főétel dilemma tárgyát képezte.

Több nagyon kívánatos lehetőség adódott, de sajnos nagy gyengém a jó sztrapacska és itt minden megkérdezett szerint nagyon jó. Egy darabig nem tudtam dönteni, hogy sztrapacska, vagy más. Ráadásul úgy tűnt, hogy nem elég a bizonytalanságból, mert lapoztam egyet és rögtön megpillantottam egy olyan előételt, ami nagyon fontos része a magyar konyhának és ha tehetem mindig választom. A kacsa - vagy libamáj. Itt is így tettem.

Kacsamáj-terrine vajas brióssal és bükki lekvárokkal (2200.- Ft). Csakhogy mi lesz így a főétellel és a sztrapacskával? Lemondani róluk? Hát nem tehettem, így lett főétel is, Konfitált malacpofa tejföllel és gombákkal, pirított óriás vajas galuskával (2500.- Ft) és mellé egy fél adag Juhtúrós sztrapacska tejföllel és szalonna pörccel, sült hagymával (1200.- Ft).

img_20150617_143437.jpg

Ismét volt kóstolótársam, aki szerencsére besegített a májba, de így is úgy túlettem magam, hogy még másnap délben sem voltam éhes.

A kakaós csiga blogomhoz hasonlóan az ételeket a jövőben egy kilences, teljesen szubjektív skálán fogom osztályozni, ami kizárólag az étel minőségén fog alapulni. Természetesen ez egy adott látogatás értékelése, így a bejegyzés végén a látogatás idejét is megadom.

Az előétel, a „Kacsamáj-terrine vajas brióssal és bükki lekvárokkal” két szempontból is fantasztikus volt. Egyrészt ennyi pénzért egy sokkal kisebb adag is jó döntés lett volna. Sok volt és nagyon ínycsiklandó módon volt tálalva a háromféle lekvárral. Másrészt a lekvárok. Nagyon házinak tűntek és remekül passzoltak a májhoz és a kalácshoz. Barack, csipke és som fajtájúak kerültek a tálra. A máj az elvárásoknak megfelelő volt. Ízletes, jó állagú, sajnálatos módon az utolsó szelet utolsó előtti falatjánál találtam ínes részt, aminek nem lett volna szabad benne lennie. A másik probléma a kalács mennyisége. Ennyi terrine-hez alapból több pékárut igényeltem volna. Később a pincér felajánlott házikenyeret, ami nagyon finom volt, de későn jött.

Bár ár-érték arányában kiváló választás, de a két hiba miatt 6,5 / 9.

img_20150617_140132.jpg

A leves, „Spárgakrémleves cukorborsóval és friss spenóttal”.

Sokkal. de sokkal jobb volt, mint ahogy kinéz. A krémleveseknél fontos homogenitás nem tudott meglenni tökéletesen, de az ízére nem lehetett semmilyen panasz. A levesben vékony spárga szálak voltak, míg a tetején spenót, cukorborsó és egy fél (valószínűleg) fürjtojás. Harmonikus ízek, frissesség és tartalom jellemezte egyszerre. 8 / 9.

img_20150617_142059.jpg

img_20150617_142118.jpg

A főétel, a „Konfitált malacpofa tejföllel és gombákkal, pirított óriás vajas galuskával”.

Ritka szép fogás, rengeteg zöldséggel és finom gombákkal. Külön érdekesség az ecetes gyöngyhagyma felhasználása, pontosabban kissé megpirítása. Passzolt az ízekhez és egy különleges csavart adott az ételnek. A malacpofa ízletes és omlós volt, de inkább olyan érzésem támadt, hogy ilyennek kell lennie. A húsban nem volt benne a hűha faktor, de a fogásban igen. 7,5 / 9.

img_20150617_143413.jpg

img_20150617_143449.jpg

Jött a sztrapacska. Nem azt kaptam, ami az étlapon volt, „Juhtúrós sztrapacska tejföllel és szalonna pörccel, sült hagymával”. Akárhogy is nézem, sült hagyma nem volt rajta és szalonnapörc sem. Még a közelin sem fedezem fel. A szalonna íze, mintha visszaköszönt volna, de rajta egyértelműen nem volt. Ezzel nem lenne semmi gond, ha köretnek rendelem, mert akkor ezek az elemek hiányozhatnak, a probléma ott van, ha az étlapon egy adag sült hagymával, szalonnával felszerelt ételt 1700.- Ft-ért adnak, akkor a fél adag a fentiek nélkül, köretként kissé drága 1200.-ért, pláne Miskolcon. Lehet, hogy szőrszálhasogató vagyok? Lehet, de minden vendégnek fontos, hogy amit kiírnak, az úgy is legyen.

Amúgy az étel kiváló volt. Soha nem láttam még ilyen ízléses, tejföl pöttyökkel díszített tálalást és az íze, az valami fantasztikus. Már most alig várom, hogy visszatérjek és rendeljek egy teljes adagot. Ha köretként nézem, akkor 9 / 9, ha fogásként, akkor a hiányzó részek nagy hiba 7 / 9.

img_20150617_143406.jpg

A végére egy ristretto. Bár annak kértem, de ránézésre pressot kaptam. „Így van beállítva a gép”, mondta a pincérem. A kis süti hiányzott, de alapból kaptam hozzá vizet és finom is volt (360.- Ft). A csésze formája késsé szokatlan, talán érdemes lenne vastagabb falúra váltani, az jobban illik a kis kávékhoz és a hőt is jobban tartja.

img_20150617_150128.jpg

Összességében nagyon jó hatást gyakorolt rám a „Végállomás”. Erősek a szakmai alapok, érződik az elkötelezettség, kiválóak az alapanyagok és jelen van a kreativitás. Ritka jó étterem. A hibák bár voltak, de mindegyik minimális időráfordítással korrigálható. Az ár-érték aránya is kiváló. Érdemes volt meglátogatni!

A tésztakedvelőknek kötelező a sztrapacska!

Mint mindig, most is inkognitóban voltam és teljes árat fizettem.

A látogatás ideje: 2015. június 17. 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Miskolc Borsod Sztrapacska Végállomás Bistorant Spárgakrémleves Kacsamáj terrine Malacpofa

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr757563202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.