HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

A fűszeres faggyú, a levendula és a 400 grammos rib eye steak találkozása

2015.05.21. 09:54 Mákos Diós

img_20150514_204921.jpg

Az egész egy szokványos esti vacsorának indult. Kissé hűvös este volt a belvárosban, így a terasz helyett, inkább egy belső asztalt kértünk. Mindenki nagyon udvarias és előzékeny volt velünk, amivel tökéletesen hozták a helytől elvárható és már korábban is megtapasztalt szintet, hiszen az ÉS Bisztróban voltunk, ami köztudottan az egyik legnívósabb ötcsillagos szállodában található. 

Valamilyen könnyebb ételt szerettünk volna választani, de érkezett egy nagyon kedves és lendületes pincér, aki rögtön összekuszálta a gondolataimat.

Érdeklődött, hogy szeretem-e a marhahúst, mert ha igen akkor még a döntésem előtt mutatna valamit. Mindig is szerettem, ha valamilyen érdekes, vagy szokatlan ételt mer javasolni a pincér. Ehhez nem csak önbizalomra van szükség, hanem arra is, hogy higgyen a megajánlott ételben, az alapanyag minőségében és az elkészítését végző személyben is.

Mindenesetre, számomra nagyon imponáló az ilyen kezdeményezés és most is az volt. Odakísért egy nagyon szépen „berendezett” üvegfalú hűtőhöz, amiben szépen lógtak a gyönyörű marhahúsok. Kinyitotta az ajtót és rögtön kivett egy óriási szappant, amit egy hatalmas telivigyorral elém emelt, hogy én is megcsodálhassam.

img_20150514_204939a.jpg

img_20150514_201955.jpg

Meghökkentem.

Nagyon meghökkentem. A büszke vigyor továbbra is ott volt az arcán és sorolta, mit is látok, de elsőre csak két részlet jutott be a fejembe. A szappan közepe rózsaszínűbb, talán egy hús van benne? A másik, hogy kilencezer-hétszázvalamennyi forint.

img_20150514_202000.jpg

Összeszedtem magam és megkértem, ismételje el, mit is látok.

Tehát az ajánlás tárgya egy 400 grammos „rib eye” steak volt, amit bordacsont nélkül helyeztek a „szappanba”. Maga a hús Ausztriából származik, ahol az állatot 2000 méter körüli alpesi legelőkön tartják, az ottani patakok vizét issza és a vegyszermentes, dús füvet falatozza. Jól hangzik gondoltam, de még mindig nem értettem a „szappan” szerepét.

Nem kellett sokat várni.

A „szappan” valójában marhafaggyú, a levágott állat faggyúja, amit összekevernek a következőkkel: széna, szalma, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű és levendula. Ezt követően helyezik bele a húst és ebben a speciális pácban tárolják, illetve szállítják, az egész világon 6-7 helyre mindösszesen. Magyarországon csak az ÉS-ben kapható és ott sem az állandó étlapon, tekintve a limitált mennyiségre.

Meggyőzött. Medium rare kértem és az alábbiakat kaptam.

img_20150514_193902a.jpg

img_20150514_193912a.jpg

img_20150514_194014a.jpg

img_20150514_195410a.jpg

img_20150514_195058a.jpg

Az egyik szeletnél találtam egy kicsi zsírosabb részt is, amit szétosztottam a többi falat között. Fenséges volt. Ami tovább fokozta a csodálkozásomat, hogy az egyébként is kiváló minőségű húson érezni lehetett a levendula ízét és ami még jobb, hogy ebben a mértékben nagyon jót tett neki. Tökéletes volt a sütése (pont úgy, ahogy kértem), az állaga és a só felhasználásának mértéke is. A lapon még volt egy nagyon finom szósz és egy félbevágott sült fokhagyma (amit a hús mellé kicsipegettem). Köretnek szotírozott bébispenótot kértem, amit egy külön kis füles tálkában tálaltak (990.- Ft).

img_20150514_193920a.jpg

img_20150514_193935a.jpg

Ez a fogás ízvilágában emlékeztetett a horvátországi sültbárányok ízére (az én környezetemben is sokan szeretik), amiket általában szintén csak sóznak, mivel a fűszereket belegelik és azok eredendően átjárják az állat húsát. Jelen esetben a „faggyúpácba” bekevert növények íze járta át a húst és ezzel az alapból is kiváló minőséget, még magasabb szintre emelte.

Az ízek mindig ízlés kérdése is, de számomra ez a hús nagyon bejött. Az egyedi pácolási megoldásával új mércét állított fel a hazai steak mezőnyben és a különleges, kissé levendulás ízvilágával nálam biztosan az élére is ugrott.

Mint mindig, most is inkognitóban voltunk és teljes árat fizettünk a fogyasztásunk után.

Szólj hozzá!

Címkék: Levendula Steak Rib eye Faggyú pác És Bisztró

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr967477896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.