HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

A Zona desszertje: Túrós citrom torta

2015.01.16. 07:10 Mákos Diós

img_20150114_132025.jpg

A túró, mint alapanyag trendivé kezd válni az utóbbi időkben. A magyar konyhában már régóta számtalan sütemény és tésztaféle fő összetevője (rákóczi túrós, túrós lepény, túrós palacsinta, stb.), de a fine dining-ban mintha most került volna előtérbe. Persze az is lehet, hogy az elmúlt két hét impulzusai iratják ezt velem, de eddig nem volt ennyire szembetűnő.

Kezdődött a Fricskában, aminek a szilveszteri menüjében szerepelt a „Citromtorta, ananász, túrófagyi” nevű záró fogás, majd folytatódott a NU Bisztró múlt heti ebédmenüjében, ahol a harmadik ételnek lehetett választani a „Pisztáciás túródesszertet”.

img_20150105_130126.jpg

img_20150105_130205.jpg

Végül a mai nap a Zonában, ahol harmadikként szintén túrós desszertet kaptam. „Túrós citrom torta”.

img_20150114_131949.jpg

Az étel helyesírásával kapcsolatban nem akarok a kommentelők előtt új „frontot” nyitni, de nyilvánvalóan eltér a Fricska és a Zona elnevezésében a citromtorta szó írása. Alapelv, hogy pontosan úgy írom meg a fogások nevét, ahogy az adott helyen is használják. Jelen esetben az egyik helyen így, a másik helyen úgy írták és ebből fakad az eltérés.

Szóval a Zona. Eléggé fel van hypeolva és mint minden ilyen esetben, az egyébként is gyanakvó természetem szkepticizmusa tovább erősödik.

Ebéd három fogásban, aminek az ára 3 500,- Ft + 12,5% felszolgálási díj volt. A menün felül, a kóstolótársam javaslatára kértünk előtte egy sajttálat (2 500,- Ft + felszolgálási díj), amit közösen fogyasztottunk el, illetve a végén még egy-egy ristrettót. Tehát a kávén és a sajton kívül minden más része volt az alapból kínált „három” fogásnak.

img_20150114_123113.jpg

Rögtön érkezéskor automatikusan kaptunk 1-1 üveg tisztított vizet némi szénsavval. Hasonlót már láttam a Bock-ban is és ott is tetszett. Külön plusz pont az egyedi palackért és annak információ tartalmáért.

img_20150114_123608a.jpg

img_20150114_123616.jpg

A rendelés után szinte azonnal az asztalra került a friss házi kenyér egy kis olívaolajjal. Mind a kétféle kenyér héja ropogott, az állaga kiváló volt. Az olajból számomra kissé hiányzott a „frissesség”, de még így is talán a legjobb volt azok közül, amiket magyarországi éttermekben kóstoltam eddig.

img_20150114_124000.jpg

img_20150114_124212.jpg

A sajttál következett. Azon lehet moralizálni, hogy ennyi sajtért reális a 2 500,- Ft, vagy nem, de úgy vélem, hogy egy magas színvonalú étteremben ezen nem kell morfondírozni, viszont jelen esetben a tálaláson egy pillanatra szükséges. Nem a vizualitásra gondolok, hanem a hőfokra. A sajttál nem lehet hideg. Tároláshoz szükséges a hűtés, de az élvezeti értéken nagymértékben ront, ha a sajt túl hideg, hiszen, sem az illatában, sem az ízben nem tud megnyílni. Sajnos ez a tál túl hideg volt és bár érződött a sajtok nagyszerű minősége, de előttünk megnyílni nem mindegyik tudott. A kis barna halom a tányér szélén birsalmapüré. Illett a sajtokhoz.

img_20150114_125052.jpg

A leves előtt kaptunk egy kis amuse bouche-t. Uborka lazackaviárral. Csodás íz és frissesség egy kanálkában. Nagyon ízlett.

Zöldborsó leves fürjtojás.

img_20150114_125338.jpg

Nagyon rafinált fogás. Inkább krémleves, de nem túlsűrítve, alján apró gyömbérdarabokkal és két fürjtojással. Maga a tojás is megérdemel egy kis külön figyelmet mivel a főtt fürjtojást, kissé megfüstölték és úgy helyezték a levesestányérba. Az enyhén füstös íz és a borsó szépen kiegészítették egymást. Ráadásul a leves kanalazásakor érkezett az extra meglepetés, ugyanis a tojás lágy volt, és amikor félbevágtam a kanállal kibuggyant a még lágy sárgája. Ilyennel még sohasem találkoztam. Füstölt lágy tojás. Pompás.

img_20150114_130434.jpg

Párizsi tőkehal, bazsalikomos házi tészta. Remek állagú hal vékony bundában, csodás házi tésztával, aminek az öntetét valószínűleg parmezán jellegű sajttal sűrítették. Érdekesség, hogy egy negyed fej kicsike kissé ecetes öntetű salátát helyeztek el még a tányéron. Finom volt együtt.

img_20150114_132009.jpg

Érkezett a tél egyik legszínesebb desszertje a túrós citrom torta. Nagyon látványos, szemet gyönyörködtető volt és citromon felül további különböző gyümölcsöket használtak fel a tálalásakor. A képek magukért beszélnek!

img_20150114_132036.jpg

Az biztos, hogy nem csak látványra, hanem ízre is ugyanolyan vibráló volt, mint amilyennek látszik.

Bár eltérő a koncepció, de nem kerülhetem el a Fricska gastropub szilveszteri citromtortájával való összehasonlítást. Hasonló elnevezés, hasonlóan kör alakú kivitelezés, viszont a túró eltérő helyen szerepel (a Fricskáéban a fagyiban, míg a Zonáéban a tésztán) és a díszítés koncepciója igencsak különbözik. Az egyik inkább kerüli a színeket, míg a másik kimondottan preferálja.

img_20141231_205724.jpg

A Zona kivitelezése közelebb áll hozzám. Komplexebb és kiegyensúlyozottabb ízhatású és azon felül még vizuális élménnyel is megajándékoz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a Fricska citromtortája nem érdemel elismerést. Nagyon színvonalas az is, de ebben az összehasonlításban a Zona volt jobb, pedig volt egy apróbb hibája. A túró túlhűtött volt és az egyik falatban némi jeget éreztem.  

img_20150114_133224.jpg

img_20150114_133240.jpg

A desszert után még kaptunk meglepetést is, egy kis csokoládét és egy kicsike pohár 100%-os almalevet (kicsit Mák utánérzésem volt). Kiváló zárótétele volt ennek a csodás ebédnek, nem is beszélve a figyelmességről, amit ezzel kifejeztek.

Végül egy ristretto.

img_20150114_133301.jpg

Nem ízlett eléggé. Nekem túl keserű volt és a „crema” is vékony a tetején. Ezen a szinten elvárnám, hogy a kávé is elérje az ételek minőségét, ami ebben az esetben elmaradt tőle.

Összességében nagyon jó menü volt, ár-érték arányában meg még jobb. Ajánlom mindenkinek, különösen ebédidőben. A sajt, a túró és a kávé apróságok, amit más lehet, hogy észre sem vesz, de az az étterem, amelyik 17 pontot kap a maximális 20-ból, nem teheti meg, hogy nem figyel ezekre a részletekre. Nálam ezért 2 pont mínusz, 15.

2 komment

Címkék: Túró NU Zona Fricska Tőkehal Füstölt fürjtojás Citromtorta Bazsalikomos házi tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr367078563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csifike 2015.01.16. 08:46:06

Meg is kívántam ezeket az ételeket...Gyönyörűek!
A levest már enném is! :-)