HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Fricska a karácsonyi készülődés közben

2014.12.23. 09:02 Mákos Diós

img_20141217_140349a.jpg

Nem is akármilyen. Életem legjobb Fricskája.

Az egész egy figyelemfelkeltő maillel kezdődött, amiben tájékoztattak arról, hogy a Fricska gatropub egyáltalán létezik, és sok szeretettel látnak. Szuper, gondoltam megint összeálltak páran különböző éttermekből és próbálnak valami figyelemfelkeltőt összehozni, ami jó, csakhogy mi van a minőséggel?

Az elmúlt egy évben, amióta olyan szemmel is nézem az éttermeket, szörpöket, zsírokat, kenyereket, stb., hogy tényleg miből lehetnek, milyen a minőségük, azóta érzékenyebbé váltam. Egyre jobban felismerem a hozzávalókat és egyre jobban el tudom helyezni azokat egy minőségi skálán. Ez ugye jó, csakhogy egyre többször felismerem azt is, hogy milyen silány minőséggel etetnek minket. Kiérzem a cukrot egy fokhagymamártásban, aminek nem kéne ott lenni, vagy a térfogatnövelőt a kenyérben és így tovább.

Az összkép elkeserítő. Nagyon kevesen vannak, akik akarnak figyelni az apró részletekre is és ezeknek a keveseknek meg irtózatos küzdelmet kell felvállalniuk azért, hogy üzletszerűvé váljon a tevékenységük. Ugye a tömegek például még mindig tolják az ételízesítőt az otthon készült ételekbe. Miért is?

Tehát annak, aki minőségi alapanyagokat akar használni és erre vállalkozást építeni, fel kell kötnie a gatyát, mert nagyon nehéz kedvező árú ételekből kihozni az összes költséget. Aki megpróbálja, mindenképpen tiszteletet érdemel.

img_20141217_125845.jpg

Szóval páran összefogtak és megnyitották a Fricska gastropub nevű éttermet. Én meg esélyt akartam adni, ha már ilyen ambiciózus szót is belemertek fűzni a névválasztásba (gastropub). Egy gasztronómiailag erősen kritikus beállítottságú barátommal, Lacival, így a karácsonyi készülődés közepette elmentünk az ebédmenüjüket kipróbálni, és a magunk módján ízekre szedtük mind a három fogást.

Röviden a választásunk és a tapasztalataink.

3 fogás 1.950.- Ft volt.

Fehérbabgulyás

img_20141217_130755.jpg

Nagyon tartalmas, selymes állagú, kissé csípős, de különösen ízgazdag leves volt, pont tökéletesre főt marhahússal. Komolyan átfutott a fejemen, hogy a következő két fogást lemondom és helyettük kérek még két tányérral.

img_20141217_131052.jpg

Hozzá nagyon finom házilag készült kenyeret kaptunk, de sajnálatos módon csak úgy a tányér mellé, nem egy kis kosárkában. Ezen feltétlen változtatni kell!

Paradicsomos bárányragú gnocchi

img_20141217_131641.jpg

Olyan, de olyan ritkán lehet itthon jó minőségű bárányos ételt kapni (alapanyag és tapasztalati probléma is), pedig szeretjük. Kissé izgultunk is, de fölösleges volt. Egy tökéletes fogást kaptunk. Tökéletes hússal, tökéletesen forró, ízgazdag szafttal és olyan gnocchival, amit külön fogásként is bármikor újrarendelnék. Egyetlen problémánk volt csak vele. Talán picit lehetett volna több, hogy minden falathoz jusson egy szem. A tetejére még megfontolnám a friss koriandert.

Profiterol fehércsoki

img_20141217_134325.jpg

Itt viszont már „túlterhelési” problémáink adódtak. Alig bírtuk megenni. A könnyű tésztában finom csokis töltelék, amit selymes fehércsoki öntettel borítottak be. Étteremben még nem ettem ennyire finom profiterolt. Az egyetlen észrevételünk, hogy így együtt ebben a méretben már sok volt egy kicsit. Ha fele ekkora, akkor is ugyanilyen elégedetten állunk fel.

img_20141217_140308.jpg

A környezet színvonalas volt, mint ahogy a kiszolgálás is. Egyedül a desszertre kellett az elvártnál kissé többet várni. Nagyon jó pont, hogy azonnal szódával kínáltak, amit a végén nem számláztak fel. Nem kerül sokba, de mégis sokat ad.

Ami nagyon szembetűnő volt az a kiemelkedő tisztaság. A vendégtérben is és a konyhában is (ahová bárki bármikor „bekukucskálhat”). Igazán példaértékű.

img_20141217_131547.jpg

Külön említést érdemel, hogy nagyon szép és minőségi evőeszközöket és poharakat választottak, ami tovább erősíti az egyébként is magas minőségi - és esztétikai élményt.

Összességében nagyon jó benyomással gazdagodtunk. Remélem tartósan fenntartják ezt a nívót, mert akkor biztosan kialakul az a vendégkör is, amivel tartósan profitábilisá tudnak válni. Ha külföldiként Magyarországon csak ebbe az étterembe jutnék el, biztosan máshova helyezném a magyar gasztronómiát a nemzetközi térképen, mint ahol most van. Valahová előre.

A végére meg kell említeni egy különlegességet. Egy csodálatos szeletelőgép, amit nem díszletnek használnak, hanem napi szinten sonkaszeletelésre. Lenyűgöző.

img_20141217_140329a.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: Fricska gastropub Karácsonyi készűlődés Profiterol Bárányragú Fehérbabgulyás

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr477005891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.