HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Az ország legjobb zöldborsóból készült levese (SVÉT 1.)

2014.10.22. 04:46 Mákos Diós

IMG_0009_11.JPG

Kétség kívül Pannonhalma legjobb étterme a Viator. Ezt a kijelentést még akkor is meg lehet kockáztatni, ha a település méretéhez képest jelentős számú vendéglátóhelyek többségét nem látogatja le a gasztronómia élmények után kutató látogató.

IMG_0004_5.JPG

Elég lehetne azt leírnom, hogy SVÉT tag, de attól tartok, hogy sokan nem tudnák hova tenni ezt a kijelentést, miközben legalább akkora hatással kéne járnia, mint amilyet a „Nagy Levin” várt időről időre a bemutatkozásai után.

A SVÉT, a Stílusos Vidéki Éttermiség rövidítése. Azt gondolom, hogy sokkal nagyobb ismertséget érdemelnének és ezzel párhuzamosan azt is, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb ismertségük lesz a jövőben. A „SVÉT egyesület azonos felfogású, de eltérő stílusú éttermek baráti szövetsége” „13 étterem, 13 világnézet, 13 kreatív séf, 1 küldetés”, ahogy az oldalukon is írják, olyan tagokkal, mint például a Kistücsök, vagy az Anyukám Mondta. 13 vidéki étterem, amelyek már most rengeteget tettek a hazai gasztronómia fejlődéséért és tovább dolgoznak azért, hogy ez a fejlődés még magasabb szinteket érjen el.

Jövőben az M-D (Mákos-Diós) szisztematikusan végig látogatja mind a 13 tagot, aminek az első állomása a pannonhalmi Viator.

Tehát elég lehetne azt leírnom, hogy SVÉT tag, de amikor a várakozással teli vendégként megkaptam az első lerendelt fogást, ami egy szimpla zöldborsóleves is lehetet volna, már tudtam, hogy ilyennel csak nagyon ritkán találkozok. Lássuk be, vidéken sokkal szélesebb körben az a jó étterem, ami „házias” ízeket és nagy adagokat kínál, nem a szofisztikált, eltérő apró ízbombákkal manipuláló.

IMG_0019_5.JPG

A Viator levesében érezni lehetet egy amolyan „mindent elsöprő” eltökéltséget. Nem elég, hogy nagyon üde, kimondottan friss ízhatású volt, hanem még három apró, de annál ízletesebb tételt is elhelyeztek a tányéron. A cukorborsót, a kecskesajtot és a mangalica fasírtot. Tökéletesen érződött a maximalizmusra való törekvésük.

Az étel pontos neve a „Cukorborsó-krémleves kecskesajtos mangalicafasírttal” volt 1250.- Forintért.

IMG_0018_4.JPG

Tálaláskor a tányéron szépen el volt helyezve a két mangalicafasírt, a kecskesajt és néhány blansírozott cukorborsó, ami mellé az asztalnál öntötték magát a borsó krémlevest. A tányéron végül egy csodálatos kombinációvá vált a négy hozzávalló, a négy különböző ízzel és kontraszttal. Fontos kiemelnem, hogy a mangalicafasírt az állagával, az ízével és a sütés mértékével magában is egy nagyon magas színvonalú étel volt.

Összehasonlításként két, a közelmúltban kóstolt borsó krémleves.

Erhardt Sopron. Zöldborsó krémleves kecskesajttal.

Sopron 007.JPG

Idézek a látogatás utáni bejegyzésből, „A zöldborsó krémleves kecskesajttal, nagyon kellemes állagú volt. Kissé szokatlan, de ötletes tálalási formában. Étvágygerjesztő volt már a látvány is”.

Okay Italia (Aréna). Crema di Piselli e Mascarpone (Mascarponés Zöldborsókrémleves).

IMG_20140923_132206.jpg

Erről a látogatásról nem készült bejegyzés. Se az ételek, se a kiszolgálás semmilyen kiemelkedőt nem tudott mutatni. A felhasznált borsót valószínűleg túlfőzték, viszont a mascarpone nagyon jó ötlet volt és szépen kiegészítette a levest.

IMG_0022_3.JPG

Külön extra, hogy a leves kanalazása közben az étteremnek helyet adó modern épület hatalmas üvegfelületein keresztül a Pannonhalmi Apátságot lehetet látni a szép kora őszi időben.

IMG_0005_10.JPG

Az étterem kívülről is impozáns látvány.

Szerencsére a külső minimalizmusa teljes összhangban van a beltérrel, mindez úgy, hogy a látogató nem érzi ridegnek, vagy barátságtalannak.

IMG_0010_8.JPG

Rendelés után nagyon finom házikenyeret és vajat kaptunk. Mind a kettő minősége kifogástalan volt.

IMG_0014_8.JPG

Finom házi szörp.

IMG_0017_3.JPG

A főfogás; zöldfűszeres nyúlcombfilé zsenge kukoricával és sült gnocchival.

IMG_0024_4.JPG

A nyúl állaga és fűszerezése kiemelkedő volt, de ezen a napon a leves egy kissé árnyékba szorította.

IMG_0028_5.JPG

A végén a ristretto pontosan olyan volt, mint amilyennek lennie kell. Sajnos vizet és kísérő aprósüteményt nem adtak mellé, pedig a kávé méltó volt a hely színvonalához.

IMG_0030_3.JPG

A Viator bizonyította, hogy nem véletlenül SVÉT tag. Az ételek kiválóak voltak és a környezet letisztultsága is tetszett. Amiben viszont fejlődniük kell az a kiszolgálás. Kissé lassú és talán kissé felkészületlen volt (pl. ajánlották a szörpöt, de nem tudták megmondani, hogy milyen ízekből lehet választani). Remélem, legközelebb a konyha teljesítményét inkább erősíteni fogják, mint gyengíteni.

Összességében nagyon jó étterem, nálam biztosan benne van a vidéki legjobb tízben. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, különös tekintettel azoknak, akik az M1 autópályán Győr magasságában autóznak (a sztrádától kb. 20 percnyi autóútra található).

Szólj hozzá!

Címkék: Nyúl Pannonhalma Viator SVÉT Stílusos Vidéki Éttermiség Kecskesajt Szörp Ristretto Erhardt Az ország legjobb zölborsó krémlevese OKAY Italia Mangalicafasírt Cukorborsó

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr486815891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.