HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Egy tökéletes argentin T-bone steak (550 gramm, „zacskós” zöldség köret)!

2014.08.18. 00:49 Mákos Diós

IMG_0026_1.JPG

Mindig érdekelt, hogy milyen lehet egy igazán nagydarab prémium húst lerendelni és utána az egészet felfalni. Fantáziáltam a látványról, a pincérek elismerő pillantásáról, amiért valaki ekkora húst bevállal és természetesen a minőségről is.  Most mindezt megtudtam, de az igazán kiváló húsélmény ellenére túlságosan vegyesek lettek az érzéseim.

A fantáziám megvalósulásához a La Pampa Steakhouse-t választottam a Bajcsy-Zsilinszky utcában.

Ez az a pont, amikor lehetőség van egy kis zenét, konkrétan egy kis acid jazz-t az olvasgatás alá menedzselni. Tehát aki úgy gondolja, kattintson az acid jazz-re.

Ebédidő hétvégén. Az érkezésemkor csak néhány vendég van bent. Nagyon kedves és felkészült pincér fogad. Az a típus, aki az ételekhez jelentős hozzáadott értéket képez a felkészültségével. Kiegészíti az igényes étlapot.

IMG_0001_8.JPG

Limonádét rendelek. Legalább hatféle lehetőséget kínál. A mentásat választom. Nagyon finom és frissítő.

IMG_0010_6.JPG

A belső nagyon igényes. Tényleg olyan, mint amilyennek elképzelek egy argentín minőségi vendéglőt. A fekete-fehér kombó remekül illet a hely atmoszférájához.

IMG_0002_5.JPG

IMG_0004_3.JPG

Előételnek Libamáj brülée lilahagyma lekvárral volt a választásom, míg főételnek T-Bone Steak 550 gramm, Angus marhából. Köretnek zöld kevert salátát kértem, illetve zöldbors mártást még a hús mellé.

Nagyon hamar kijött az előétel, aminek örültem, de sajnos egyszerre érkezett a ház üdvözlőfalatjával.

IMG_0011_5.JPG

Nem tudtam eldönteni, hogy most megtartsam a sorrendet és az üdvözlő falatot vegyem előre, ami egy nagyon szimpatikus kis péksütemény volt paradicsomos vajjal, vagy a libamáj brüléet. A másodikat választottam.

IMG_0012_5.JPG

A lilahagyma lekvár nagyon ízletes volt magában is, de még jobban kijöttek az ízei a libamájjal.

IMG_0014_7.JPG

A „libamájkrém” tetejét megszórták cukorral és azt karamellizálták. Ez az égetett cukor lap már sok volt nekem az amúgy is édeskés lilahagyma lekvárral.

IMG_0015_3.JPG

Túl édessé vált a fogás és a libamáj jellegzetes íze sem jött át. A fentiek ellenére egy jól kialakított előétel volt, pláne 1 420.- Ft-ért, csakhogy számomra fájó hibát követtek el. Toast kenyérből készült pirítóst kaptam mellé.

IMG_0016_9.JPG

Még most sem értem, hogy engedhet meg ilyet egy ilyen nívós étterem. Bolti toast az előételhez.

IMG_0018_3.JPG

A második szelet után kapcsoltam csak, hogy van egy üdvözlő kenyérkém.

Utána azzal ettem.

IMG_0019_4.JPG

Tökéletesen összeillettek, alapból azzal kellett volna adni. de így a gyanakvás magját már elültették a fejemben. Nagy kár, hogy később még négy hasonlóan alacsony nívójú momentumot fedeztem fel.

Persze ezek a „momentumok” nem lennének ilyen szintű problémák egy kisvendéglőben, de olyan helyen ahol egyedül majdnem 16 000.- Ft-ot költök egy ebédre (alkohol és desszert nélkül), számomra nem elfogadhatóak.

Következett a főétel, a hőn áhított nagy húsom.

A pontosság kedvéért, az 550 grammos T-bone steak köret és mártás nélkül 9 900.- Ft. Persze Angus Argentínából, de akkor sem „mindennapi” étel.

IMG_0021_5.JPG

A hús gyönyörű volt. Nagy, de nem annyira, mint vártam. Legalábbis elsőre. Utána, amikor elkezdtem a villával és a késsel dolgozni rajta éreztem meg a valódi vastagságát, tömegét. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy egy sokkal jobb kést illett volna adni egy ekkora húshoz, mint pl. amit a Prime-ban adtak.

IMG_0001_6.JPG

A zöldbors mártás külön kis tálban érkezett és igazán kiváló volt. Tökéletes párost alkotott a hússal.

IMG_0022_2.JPG

Természetesen jött a zöld kevert salátám is, amivel megérkezett a második csalódásom. Nagyon szép saláta volt, valószínűleg egy zacskóból kiöntve és kész. Mindösszesen annyit tettek, hogy rábiggyesztettek egy koktélparadicsomot. Persze kaptam balzsamecetet és olívaolajat, amikkel ízesítettem is, de egy tízezer forintos húshoz natúr, „zacskós” salátát kiönteni egy tálba túl snassz.

IMG_0024_3.JPG

Medium-rare kértem megsütni, amit tökéletesen sikerült kivitelezni.

IMG_0036_2.JPG

A bélszínfelőli oldal elfogyasztása után látszik a csonton, hogy a hús pont tökéletesen sült át. Közepesen véres, de nem nyers.

IMG_0030_2.JPG

A másik, amit láttam, hogy a hátszín felőli oldal még olyan sok, hogy akár ki is foghat rajtam.

Látszik a szélén egy kis sült „kövér” rész, ami csodálatosan kiegészítette a „sovány” részeket.

IMG_0033_1.JPG

Végül megettem, de nagyobb teljesítmény volt, mint gondoltam, ráadásul a pincér pont olyan kedvesem mosolygott, mint a belépésemkor. Biztos látott már sok nagyevőt.

A végére jött a harmadik csalódásom a kávé. Egy ristretto-t kértem kevés tejjel. A pincér megkérdezte, hogy meleg, vagy hideg legyen a tej, aminek örültem, de végül ezt kaptam.

IMG_0038_1.JPG

Nincs víz, maszatos a pohár, kis boltitejszín a csésze mellett, ráadásul egy másodjára lefőzött espressora emlékeztetett. Semmi sűrűség, semmi krémesség. Meg is hagytam a végét.

Ismét a Prime-ot elővéve, ilyen volt az általuk kihozott kávé.

IMG_0028_4.JPG

A kávézás közben érkezett a negyedik és az ötödik csalódás. Néhány asztallal távolabb négy fiatal külföldi rendelt. Az ételek megérkezése után a húshoz kértek ketchupot és dijoni mustárt. Mind a kettőt meg is kapták. A mustárt még címkés kisüvegben, míg a ketchupot bolti műanyagflakonban.

Inkább nem kommentálom.

Összességében egy igazán kiváló T-bone steaket ettem remek mártással és ezért feltétlen megérte elmenni. A lényeget tökéletes hozta a La Pampa, ráadásul nagyon igényes környezetben. Ennek ellenére a fenti részletek számomra fontosak, pláne ilyen árfekvésnél. Ezek olyan hibák, amiket a szép környezet és a tényleg tökéletes hús ellenére sem szívesen mutatnám meg egy külföldi vendégnek.

Aki szeretné a Prime-os bejegyzést is elolvasni, kattintson ide!

27 komment · 1 trackback

Címkék: Argentin Ristretto Angus La Pampa T-bone steak Libamáj brülée Zöldbors mártás 550 grammos steak Mentás limonádé

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr566612533

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A tökéletes steak titka 2014.08.19. 15:12:29

Ahogy ígértem, sikerült megszerezni a két csillagos lyoni Le Bec-nél, majd a három (világszette összesen 27) csillagos londoni Joel Robuchonnal dolgozó Bernáth Józsitól a tökéletes steak elkészítésének módját. Biztos vannak, akik a képek alapján rámond...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Six 2014.08.19. 14:43:40

"utcába"... Talán utcában. Ki fog halni ez rag a sok sötét paraszt miatt, aki nem tud magyarul beszélni.

Six 2014.08.19. 14:49:25

"Prime-ba"... BAN bakker! BAN!

OnkelSeppl 2014.08.19. 15:05:25

Hemzseg a helyesírási hibáktól, gyalázatos stílus (ált. isk 4. osztályban sem menne át), aztán vagy ott sem volt, vagy tényleg az ilyen tahók zabálnak fél kilónyit. (Az éttermi közhelyekről nem is szólok.)
Azért az Index is szégyellhetné magát, hogy ilyen megjelenhet.

fruszt_p (törölt) 2014.08.19. 15:09:38

aki meg kecsapot kér a szték mellé, az meg is érdemli, h műanyagflakonban basszák elé :)

altimus 2014.08.19. 15:13:03

- a libamaj brulehez tradicionalisan edes ketszersultet szoktak adni, ugyhogy ez rendben van, persze illene hazi keszitesunek lennie

- a kave valoban botranyosan nez ki, foleg a melle tett prime-os kavehoz kepest

**

- a rendelt mentas limonade persze izvilagilag alaposan agyoncsapta az egesz ebedet, egy ilyen menusorhoz egy puhar whiskey aperitifkent, meg ket pohar voros bor illik, legyen pl. malbec, ha mar argentin steak-et eszunk.

- a flakonos ketchup, poharas mustar a vendeglatas legalja, ebben egyetertunk. nem ennyi penzert, hanem a negyedeert is az.

**

egy argentin parilla-s vendeglo azert nem igy nez ki, tipikusan rusztikus, hangulatos, fa szekek, nyers fa asztal, hajopadlos padlo.

mojoking77 2014.08.19. 15:32:50

@fruszt_p: +1.
Plusz aki a steak melle meg eloetelt is rendel, az meg is erdemli, hogy teljesen tele legyen utana.
@altimus: Mint mar elottem is megirtak, a steak-hez ketchupot rendelni, kb annyira illo egy steak house-ban, mint jol atsulve kerni. Nem illik na. Ha sznobsag, ha nem, akkor sem...
Szep amugy, meg is kivantam egyet, azt hiszem tudom mi lesz a hetvegi ebed (vagy vacsora).
A kave tenyleg gaz...

altimus 2014.08.19. 16:52:58

@mojoking77: igy van, steak-hez nem eszunk ketchup-ot, en speciel meg mashoz sem. viszont itt nem a ketchup-ot rendelo vendeg izleset vitatjuk meg, hanem a vendeglot. amit irtam az az, hogy ubergaz egy gyari ketchup-os flakkont letenni egy sokcsillagos vendeglo damaszt abroszara. (ad abszurdum akar hazi ketchup-ot is keszithetnenek, ha mar tartanak ilyet).

a steak amugy kicsit (nagyon) kiszaritottnak tunik, amellett, hogy medium rare. a hus felszinenek zsirosan illene csillogni.

amugy gyanusan szinhus ez a t-bone, erosen ketlem, hogy angus lenne, de ebbe mar nem akartam belemenni.

mojoking77 2014.08.19. 17:32:08

@altimus: Az angus csak egy fajta, abbol is lehet szebb/kevesbe szebbet kifogni. Szerintem jol nez ki, bar az elso kep alapjan nekem sem tetszett..
A szine altalaban ilyen, hacsak nem pacolt husbol keszult.
Ketchup ugyben meg en azt vallom, hogy egyszeruen mondhattak volna azt is, hog bocs, mi ilyet nem tartunk. Valoszinuleg a konyhaban talaltak egy tubussal, azt vittek ki a vendegnek, kvazi erzekeltetve, hogy ez nem egy szokvanyos kerdes egy ilyen tipusu etteremben...
A La Pampat amugy nezegettuk mar egy ideje, ha epp otthon voltunk, be volt tervezve egy latogatas, valalmikor meg is tesszuk, remelhetoleg meg iden..

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2014.08.19. 17:43:18

Nem akarok fikazni, ezert nem is fogok nyelvtannaculin, de 1 centi vastag "argentin" ""steak""? lol?

seepheerd 2014.08.19. 19:47:54

@altimus: Dubaiban ismerek egy olyat :)
(Igaz, ott nem 16ezernál kezdődnek a steak-ek :))

Gyűrött Papír 2014.08.19. 19:58:58

" aki nem tud magyarul beszélni."
Akik nem tudnak magyarul beszélni. Én így írtam volna, de tévedhetek. :))

Gyűrött Papír 2014.08.19. 20:01:05

@Six: " aki nem tud magyarul beszélni."
...akik nem tudnak magyarul beszélni. Én így írtam volna, de tévedhetek. :))

PomberMaci 2014.08.19. 21:10:51

Zavaros az egész poszt.

Ennek a húsnak nyers állapotban is 10.000 körül van kilója. Ha ebből egy több mint fél kilós kijön a flancos étteremben 9.000-ből, akkor itt valaki hazudik vagy festi magát...

Innentől kezdve viszont a poszt többi részével teljesen összhang van.:-)))

Ritchard Börtön 2014.08.19. 21:35:57

Az ilyen az meg sem közelíti azt a T-bone steaket, amit mondjuk Kanadábab adnak egy országút melletti csehóban.

tisztapista 2014.08.19. 22:18:25

Én útálom a T-bone húst, mert a Vodafónos sokkal finomabb.

A mobilátjátszó tornyán félig átsütve a nap, az összes ízt a szájukban éreszték.

Cholo 2014.08.19. 23:51:42

@altimus: Tja. Sokmilliós latin metropoliszban ahol étterembe járni nem luxus, hanem mindennapi program még csóringeréknél is ott übergáz egy olyan étterem ahol az asztalok között el lehet férni. BsAs-ben az éttermek jellemzően asztalokkal TÖMÖTTEK. Egyszerűen az átlag európai számára meglepő, hogy első blikkre a dizájnt a székek és asztalok tömege uralja. Ha meg trendi is, akkor dugig is van a hely és alapzaj is van rendesen. Az meg megint más kérdés, hogy fajtiszta steak étterem nem sok van, mert ahol steak van ott asado is van. Egy steak éttermet összehasonlítani egy parillával nagyjából olyan mint a Kárpátia Éttermen számonkérni, hogy nincs disznópörzsölés és sült vér.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.20. 01:12:27

hat ebedre nem eszunk T-bonet
T bonehoz nem iszunk limonadet
T bonet nem kenjuk ossze kecsappal
a zoldsalata melle egy steakrumpli belefert volna
uveg borral
nem eltetlen vorossel
nem szentsegtores marhahoz feheret inni

killercsiga 2014.08.20. 02:54:01

@hagyma: írni akartam volna, hogy ha már fehér, akkor nagyon nem mindegy milyen fehér, de igazából ez a vörösre is igaz

ügyfélszolgálatos 2014.08.20. 08:01:55

@mojoking77: Én mondjuk mindig jól átsütve kérem a steak-et. Én úgy szeretem ha illik, ha nem.

mojoking77 2014.08.20. 11:47:57

@ügyfélszolgálatos: :)
Lelked rajta.
Csak akkor ne nevezd steak-nek, mert az nem az, hanem szimplan sult marhahus. Egy kicsit mas.
Sokan vannak, foleg az idosebbek, akiket meg ugy tanitottak, hogy a nem teljesen atsutott husban olyan bakteriumok vannak, amik a szervezetbe kerulve mindenfele halalos betegsegeket okoznak... (Mondjuk a serteshus eseteben ez nem is teljesen hulyeseg sajnos).
Apamat sem tudtam ravenni a medium steak megevesere, nincs azzal semmi gond, nem degradalo...

mojoking77 2014.08.20. 11:49:26

@polyvinyl: :)
Probald ki egyszer, mielott irogatsz. Ha az 50 kilos felesegemnek sikerult, valoszinuleg neked is menne

olimpiam 2014.08.20. 19:51:55

elmentél a Kovács KOKO Pista boxoló éttermébe és kritizálsz?:)

mi a kapocs a La Pampa és Pampas (vámház krt) között?

csifike 2014.08.22. 17:09:55

Veletek még nem fordult elő,hogy lemaradt egy betű a szó végéről? Nem azért, mert nem tudod hogyan kell írni azt a szót, csak egyszerűen a gépelésnél nem ütöd le azt a betűt. Hát velem már előfordult, ezek szerint másnál is...