HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Tökéletes borjúsültre vágysz? Menj Sopronba!

2014.07.26. 01:07 Mákos Diós

Sopron 011.JPG

Lassan 20 éve járok rendszeresen Sopronba, de valahogy eddig nem látogattam meg az Erhardt Étterem és Borpincét. Mindig a Ráspiba vágytam, de oda sofőrt kellett volna szervezni és valahogy sohasem jött össze. Amikor összejött, akkor meg egy kis csalódás lett a vége. Inkább divatos „értékörző” volt, mint igazi professzionális gasztronómiai teljesítmény. Kristálycukrot szórtak a csokiszuflé tetejére. Kár érte, mert a többi étele rendben volt.

Tehát eljutottam az Erhardtba és ahogy szoktam mondani, illetve írni, tátva maradt a szám.

Sopron 030.JPG

Tökéletes borjúsültet ettem egy kimagaslóan magas minőségű zöldséges rizottóval.

Amikor rizottót kínálnak, mindig „parázok” egy kicsit, mert hát, ki mit gondol rizottón? Pláne „vidéken”. Ezzel nem a vidéki éttermek értékeit vonom kétségbe, de lássuk be, sokszor a zöldséges rizs is rizottó, ami ugye zöldséges rizs.

Az Erhardtban a rizottó az rizottó volt és csodálatos állaguk volt a zöldségeknek benne. Különösen a szárzellernek. Kimagasló toplistás rizottó volt. Talán, a valaha kóstolt legjobb borjút ettem, mégis az volt az első gondolatom, hogy a rizottót összehozni sokkal nagyobb feladat lehetett, mint a borjút.

Azért, a rend kedvéért menjünk sorba.

Agárdi sörpárlat és Ivancsics Rosé

Zöldborsó krémleves kecskesajttal

Borjú fehérpecsenye zöldséges rizottóval

Étcsokoládémousse croquanttal, meggymártással és tejszínhabbal

A fentiek nem egy összeállított sor, hanem egy „szimpla” a la carte rendelés.

Sopron 004.JPG

Az Agárdi sörpárlat és Ivancsics Rosé hozta a kötelezőtt. Se nem többet, se nem kevesebbet.

A zöldborsó krémleves kecskesajttal, nagyon kellemes állagú volt. Kissé szokatlan, de ötletes tálalási formában.

Sopron 007.JPG

Étvágygerjesztő volt már a látvány is, Sajnos az újborsó szezonja már kifutóban van, így az a „legtavaszibb” frissesség nem tudott benne lenni.

Sopron 009.JPG

Borjú fehérpecsenye zöldséges rizottóval.

Szuper fogás. A rizottót már kellőképp „körberajongtam”, de a húst még nem.

Sopron 016.JPG

Egyértelmű, hogy Sous Vide technológiával készítették el, de szerencsére a kellő figyelemmel. Tehát nem túl sokáig volt a „kádban”, ezért el tudták érni, hogy a sülés után is, ha kettévágja a vendég, akkor a közepén rózsaszín legyen, miközben a hús kimondottan laza, könnyen vágható és rágható is volt.

Sopron 012.JPG

A közelin látszik, hogy megmaradt a leheletnyi „nem túl hőkezelt” állaga és a szaftja.

Sopron 019.JPG

Fantasztikus élmény volt minden falat. Aki tud ettől jobbat, írja meg, hogy elmehessek kipróbálni. Azt hiszem, nem lesz egyszerű.

Étcsokoládémousse croquanttal, meggymártással és tejszínhabbal.

Sopron 023.JPG

70%-os Callebaut belga csokoládéval készítve. A csokirajongók biztosan tudják, hogy ez milyen magas színvonalú alapanyag, de az, aki erről még többet szeretne tudni, klikkeljen a Callebaut szóra!

Sopron 025.JPG

Nagyon könnyű, nem túl édes mousse volt. Sajnos a borjú beárnyékolta az élményt, de azt hiszem elég azt mondanom, hogy legközelebb is fogom választani.

Az Erherdt nagy gasztronómiai élménnyel ajándékozott meg, olyannyira, hogy két nappal később újra elmentem és nagyon finomat ebédeltem.

Kiváló étterem, gondos „gazdával”, sok figyelmes részlettel, kimagasló szervizzel, kellemes környezetben (egy udvarház belső udvarában). Mindösszesen egy építő észrevételem van.

Sopron 027.JPG

Az ilyen magas nívó mellé az amuse bouche kiváló kezdés lenne. Nem kerül sokba, mégis sokat ad. Érdemes lenne megfontolni!

A Mákos-Diós reméli, hogy még sok hasonló, kimagasló színvonalú éttermet talál a fővároson kívül is.

Az Erhardtot minden belföldi és külföldi vendégnek kiemelten ajánlom! Remélem legközelebb a Gasztroangyal is meglátogatja!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Sopron Callebaut Erhardt Zöldborsó krémleves Étcsokoládémousse Ivancsics rosé Tökéletes borjúsült

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr626545511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.