HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Sült pisztráng a Bükkben. Kisvasút és erdei halsütöde Lillafüreden

2014.07.18. 01:35 Mákos Diós

Mit is mondhatnék? Ez maga a varázslat.

2014 július Lillafüred 088A.JPG

Magyarország csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik. Sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla és ezalól én sem vagyok kivétel. Amikor úgy alakítja az élet, hogy egy olyan természeti érték közelébe kerülök, ahol már korában is jártam, mindig felsóhajtok, hogy „úristen”, milyen gyönyörű, már majdnem elfelejtettem. Sokszor, sajnos, pontosan ugyanígy feledkezünk meg Magyarország eldugott gasztronómiai értékeiről is, nem is beszélve azokról, amikről még nem is tudunk, de amikor rátalálunk, akkor kárpótol minket minden „műanyag” kajáért.

Aki a pisztrángos témához szívesen hallgatna egy kis „pisztrángos” komolyzenét (Schubert: Trout quintet-4. theme and variations), csak kattintson a címre.

Például ki hallott már arról, hogy Miskolc és egy Ómassa nevű kistelepülés között van egy erdei halsütöde, ahol semmi mást nem készítenek csak helyben nevelt sebes pisztrángot sülve, vagy füstölve?

IMG_0006A.JPG

Őszintén!

Az egészen természetes és mindenki tudja, hogy a Rómain hekket kell enni, miközben szegény halnak nem is ez az igazi fajta neve és Magyarországon egyáltalán nem őshonos, tekintve, hogy tengeri eredetű (a csacsihal a tőkehalfélék közé tartozik és nagyon nagy utat tesz meg, míg kiér a Rómaira, leggyakrabban Argentínából érkezik).

Miért lehet ez?

Valamiért a hazai média nem akar kellő súllyal, a hazai értékekkel foglalkozni. Már csak azt nem tudom miért nem? Elítélt adócsalót tényleg többen akarnak nézni főműsoridőben? Nem hiszem.

Szerencsére van egy tökéletes kivétel. A Gasztroangyal.

Azt, hogy Borbás Marcsi járt már ebben az erdei halsütödében, nem tudom, de ha nem, akkor biztosra veszem, hogy el fog menni.

2014 július Lillafüred 044A.JPG

Kisvonattal felmenni Miskolcról Lillafüredig, esetleg onnan továbbmenni Garadnáig fantasztikus. Magával ragadó, varázslatos hangulata van. A hatalmas fák között, látni a gyönyörű hegyeket, völgyeket.

2014 július Lillafüred 039.JPG

Ezt az élményt tökéletesen kiegészíti a Lillafüredi pisztrángtelep halsütödéjében tett látogatás.

A pisztrángtelep története 1906-ig nyúlik vissza, amikor Herman Ottó javaslatot tett egy szakszerű pisztrángtelep létrehozására, amit akkor nem fogadtak meg. 1932-ben a Hámori tó pisztrángállományának jelentős része egy betegség miatt elpusztult és újra napirendre került a pisztrángtelep, aminek a kialakítására a Garadna-völgyet választották.

IMG_0001_7.JPG

Ma a „pisztrángos” 1 hektáron 18 medencével 3 700 négyzetméter vízfelülettel működik, ahol évente félmillió ikrát keltetnek. A telepen május 1-től szeptember 30-ig egy kis halsütöde is üzemel, ahol a legfrissebb halakat készítik el.

IMG_0002_4.JPG

Két féle változat kérhető. A frissen sült és a füstölt. A frisset két féle lisztben és nyolcféle fűszerben megforgatva és aranybarnára sütnek, mint ahogy a nagyon esztétikus papíralátéten is olvasható, míg a füstöltet a füstölés előtt 12 féle fűszerből készült páclében áll egy éjszakát.

IMG_0010_5.JPG

Maga a hal kiváló volt. Egy nagyon kis „leheletnyit” lehetet érezni az olaj ízét, de a fűszerezést és a friss hal ízkombinációját nem befolyásolta.

IMG_0016_8.JPG

Az első fél elfogyasztása után látszik igazán a közelin, hogy milyen nemes húsa is van a pisztrángnak, hogy belül is milyen szépen átsült.

IMG_0020_5.JPG

1 db 2 100.- Ft volt, függetlenül a mérettől. Ahogy láttam nagyjából egyformák voltak. Az, hogy ez az ár magas, vagy nem, nehezen tudom, akár csak megbecsülni is. Dekára nézve, biztosan magasabb az ára, mint egy hekké, de végeredményben számomra volt annyira laktató, míg az ízélményben egészen más nyújtott. Lehet, hogy egy pisztráng egyenértékű tud lenni egy 20 dekával nagyobb hekkel? Ha igen, akkor nem is biztos, hogy „drága”.

A pisztrángosnak, van saját füstölt terméke is, amit a helyszínen nem kóstoltam, de egyet vettem későbbi fogyasztásra. A tapasztalatokkal kiegészítem a bejegyzést. Kíváncsi leszek, hogy a Szalajka völgyi Sáfrány féle füstölt pisztránghoz képest (amit szintén nagyon ajánlok megkóstolni) milyen lesz.

IMG_0023_5.JPG

Összességében nagyszerű élmény volt az étel, ráadásul ebben a csodálatos környezetben, így mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el a Garadna völgyébe. Ez a kombináció abszolút, nemzetközi mércével is „turista-kompatibilis”. Büszkék lehetünk rá!

A tulajdonosoknak gratulálok az elkötelezett munkájukért!

 

1 komment

Címkék: Bükk Lillafüred Garadna Kisvasút Pisztráng Lillafüredi pisztrángtelep Füstölt pisztráng Csacsihal

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr236518077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sword 2014.07.19. 12:05:11

Azt szoktam mondani, hogy a Borsodban élni nem könnyű, cserébe viszont a természet kárpótol minket. Elbűvölő hely és a környéken sok hasonló látnivaló akad, a pisztrángot viszont elég borsos áron mérik. Rengeteg külföldi szokott a pisztrángsütőnél parkolni és szerintem inkább az ő pénztárcájukhoz van ez igazítva. Bár ettem már más helyeken is pisztrángot, nem emlékszem, hogy ott olcsóbb volt-e.