HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Ebéd? Fekete szezámos bárány burger

2014.07.04. 01:10 Mákos Diós

IMG_0007_5.JPG

A héten egy, már régóta húzódó vágyakozásomnak adtam teret, amikor úgy döntöttem, hogy újra elmegyek ebédelni az Almáriumba.

Az Almárium az egyik kedvenc ebédelő helyem volt, amíg el nem költöztek a Gizella utcából. A koncepció nagyon egyszerű. Három fogást kapni 1 850.- Forintért, amely fogásokat természetesen külön-külön is meg lehet rendelni, de akkor valamivel drágábban jön ki. Kb. öt előétel, öt főétel és három desszert közül lehet választani.

A pláne az volt, hogy ezek a fogások olyan különleges ízélményt adtak, ami számomra meghatározó volt, és ahogy mondani szoktam, egy jó nagy teli mosollyal töltötte ki a napom hátralévő részét. A tájékozatlanoknak esetleg csak egy drága menza menünek tűnt, mert nem 790.- Ft az ára, mint a cégnél az „alagsorban”, de a hozzáértők nagyon hamar rájöttek, hogy három kiválóan elkészített fogást kapnak, ami sokkal közelebb áll a fine dininghoz, mint a tömeg céges menzához. Ráadásul ennyiért nagyon olcsónak tartom a három nívós fogást.

Én imádtam, és akinek megmutattam, azok is mind szerették. Ráadásul volt egy sajátos fiatalosan pörgős, szakmailag elhivatott hangulata is.

Egyszer csak zárva volt az én szeretett kis „gasztro menzám”, majd nem sokkal később megnyitottak a VIII. kerületben a Horánszky utca 5.-ben. Ez tavaly volt már és én azóta nem mentem el az új helyre egészen hétfőig. A várakozásom nagy volt. Az eredmény pedig az alábbiak.

A Gasztro Jazz & Blues szellemében egy kis jazz-t is biztosítok a további olvasáshoz, amihez csak erre a mondatra kell kattintani.

A választásom;

I. Fogás: Tojáspástétom vajretekkel, tepertővel. 590.- Ft

IMG_0004_2.JPG

Meglepően kis fogás előételnek. Sokkal inkább amuse bouche jellegű volt. Érdekes megoldás, hogy a tepertő, tepertőkrémként jelent meg, ami ráadásul le is volt fagyasztva. Meleg házi kenyeret kaptam hozzá, ami nagyon pozitív.

IMG_0005_7.JPG

A tálalás ízléses volt, de talán egy kicsit egyszerű, a retek inkább díszítés volt és így egy kis „frissesség” még hiányzott belőle.

IMG_0003_3.JPG

II. Fogás nem a heti menüből, hanem a Chef ajánlatából: Fekete szezámos bárány burger. 1 200.- Ft

IMG_0006_3.JPG

Amikor megpillantottam az ajánlatok között, rögtön „ráéheztem”, így egyértelmű volta választás.

Nagyon jól nézett ki burger is és a hozzá adott sült krumpli is. Első gondolatom az volt, hogy ennyi pénzért ez egy remek döntés.

IMG_0008_11.JPG

Sajt, hús, bacon, saláta. Nagyon étvágygerjesztő látvány. Megkóstolva az ízek is teljesen harmóniában voltak. Összesen annyi kifogásom támadt, hogy az egyébként házilag készített „buci” (aminek az íze tökéletesen passzolt a húspogácsához), számomra kissé sok volt a hús méretéhez képest.

Ebben az esetben nem a húst gondoltam kevésnek, hanem talán a tésztát kicsit soknak, ami a sűrű állagából eredt.

A húsba marhafaggyút is daráltak, ami nagyon jót tett a báránynak és a húspogácsa állagának. 

III. Fogás: Madártej, barackos hablabda. 590.- Ft

IMG_0011_4.JPG

Talán túl kritikus vagyok a madártejjel szemben, de valahogy rendszeresen nem azt kapom, amit várok. Évekkel ezelőtt az Olimpia sem tudta „megugrani” ezt a feladatot.

Félreértés ne essék. Ez egy teljesen rendben levő madártej volt, de valami még hiányzott belőle. A barackos hablabda sajnos a várakozásaimat nem érte el, viszont a közelin is látható kis zöld részlet nagyon finom és üde volt. Mentás cukor, friss mentából.

IMG_0013_5.JPG

Összefoglalva ez egy jó kis ebéd volt, de a Gizella utcai emlékeimet nem tudta felidézni. Lehet, hogy azokat az idő megszépítette. Talán. A fiatalosan pörgős, szakmailag elhivatott hangulat most nem köszönt vissza, pedig a Chef kijött hozzám (korábban sosem), és rajta éreztem az elkötelezettséget, de az összhatásban nem jött át.

Kértem a végén egy ristrettot kis tejjel és ezt kaptam.

IMG_0015_1.JPG

A kávé fontos része a gasztronómiának és remek lehetőség a nívós lezárásra. Ez a ristretto így inkább egy autópálya menti pihenő nívóját hozta. Kár érte. Nem tejet kaptam hozzá, hanem „kis” tejszínt, ami nyilván meleg sem tudott lenni, nem volt hozzá se víz, se „kis keksz”. Ráadásul ezek a tételek, nem „forintos” kérdések.

IMG_0028_4.JPG

A következő írásomból megelőlegezem a fenti képet. Összesen annyi az eltérés, hogy ebben az esetben espressot kértem kis tejjel.

IMG_0016_6.JPG

A leges legvégén kaptam egy macaront, ami kedves meglepetés volt és ízlett is. Köszönöm a Chefnek!

A Mákos-Diós ősszel újra próbát tesz az Almáriumban.

 

3 komment

Címkék: Macaron Espresso Almárium Ebéd menü Bárny burger Madártej Fekete szezám Tojáspástétom Ristretto Gasztro menza

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr976471901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2014.07.04. 12:26:12

Nem véletlen nem mentem oda sosem...

magyar bucó 2014.07.05. 06:46:39

Ezeket az adagokat kétszer kell megnézni, hogy egyszer észrevegyem...
Meddig tart még ez a mánia, hogy előre összekenik a tányért?

zadig&voltaire 2014.07.05. 13:03:24

Én csütörtökön voltam: fügés-kéksajtos előétel, pisztráng rizottóval, desszert a fent említett madártej (sajnos én nem mentás hanem robbanócukrot kaptam, az csak tovább fokozta a fogás túlzó édességét). Plusz kértem egy grillezett sajtos előételt is. Minden nagyon rendben volt, a főfogás kiemelkedő. Szóval egyetértek veled :)