HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Luxury Edition: Deluxe Wagyu Steak Menü. Főszerepben a Kobe marha

2014.06.07. 08:29 Mákos Diós

IMG_0009_7.JPG

Egy régi gasztronómiai vágy valósult meg a héten, de a „katarzis” elmaradt.

Mindig kíváncsi voltam a Kobe és a Wagyu marhákat körüllengő legendák valódi hátterére. Vajon mi lehet a különbség köztük és miért tartják olyan nagy becsben ezeket az állatokat? Valóban olyan kiemelkedő a húsuk minősége? Tényleg méltóak a kialakult, számomra kissé túlmisztifikált „kultuszra”?

Ezekre a kérdésekre kerestem a választ akkor, amikor egy barátom javaslatára, egy speciális ajánlat keretében végig kóstoltuk a Fuji Japán étterem „Deluxe Wagyu Steak Menü” elnevezésű ételsorát. Ennek a sornak a főszereplője egy Wagyu rib eye steak volt, egész pontosan egy 180 grammos Kobe steak.

Megtudtam, hogy a Wagyu egy marha fajtaneve és a Kobe, az a Wagyu amit kizárólag Japánban nevelnek és valóban sörrel itatnak, masszíroznak és zenét biztosítanak a nyugodt, kiegyensúlyozott fejlődéshez. Tehát akinek nincs lehetősége Kobe steaket rendelni, de van Wagyu, nyugodtan választhatja, mert fajta szinten ugyanazt kapja.

Én nem jártam még Japánban és így nem tudom hitelt érdemlően azt állítani, hogy igen, láttam, amikor egy tagbaszakadt fickó Bach zenéje közben masszírozza az állatot, míg ezalatt, az  szürcsöli fel a frissen lefőzött sört. Pláne nem volt még lehetőségem arra, hogy egy európai nevelésű (mert, már Európában is tenyésztik) Wagyu húsát összehasonlítsam a Japánban nevelt társáéval. Lehet, hogy szkepticizmus, de nem vagyok biztos abban, hogy a nagy „misztifikum” érződik a hús ízében.

A Fuji „Deluxe Wagyu Steak Menü” fő fogása az általam valaha kóstolt legdrágább éttermi fogás. A felszolgált kísérőkkel csak ennek az egy fogásnak a jelenlegi ára (a mai weboldal alapján) 19.900.- Ft! Tehát több, mint a teljes Gresham sor egyben.

Íme, a menü.

Leges legelőször hűvös, nedves törülközőt kaptunk, hogy a kezünket „felfrissítsük” és a vacsora ideje alatt, szükség esetén használjuk. Legutóbb Singapore Airlines gépen kaptam felgőzölt törülközőt, de étteremben még nem találkoztam ilyen típusú figyelmességgel.

IMG_0003_2.JPG

Aperitif: Calpis

IMG_0005_6.JPG

Eredetileg egy alkoholos koktélt kaptam volna, de a vezetés miatt alkoholmentest kértem. A calpis egy joghurtos üdítő. Emlékeztetett egy kicsit az ananász juice ízére.

Sashimi:

IMG_0007_4.JPG

Lazac ponzus salsa öntettel és tonhal kizami wasabival.

IMG_0010_4.JPG

Kiváló minőségű alapanyagokból készült, kellemes harmonikus ízekkel. A tonhal frissessége és minősége teljesen szokatlan Budapesten.

Sushi:

2 féle különleges préselt sushi (fátyol angolnás és lazacos).

IMG_0011_3.JPG

Nem tudom mennyire kapható, és népszerű Japánban a lazac, de itt tökéletesen bele illett a sushi koncepciójába. A rizs külön is élvezhető ízű és minőségű volt. Messze jobb a versenytársainál. A fátyol angolnához remekül passzolt a szezámmag.

2 féle különleges tekercs:

IMG_0014_5.JPG

Pikáns tonhalas tekercs tobikkoval és rákos avokádós tekercs szezámmaggal.

Természetesen a sushinál és a tekercsnél is feltálaltak wasabit és pácolt gyömbért. Ennél a fogásnál is kiváló volt a rizs. A rákos avokádós tekercs ízhatása tökéletes volt, kiemelkedett a szokásos „tekercs ízektől”.

Főétel:

IMG_0016_5.JPG

Grillezett Wagyu Menü (Kobe180 gramm) marha rib eye, 3 féle szósszal, sült zöldséggel, fokhagymás rizzsel, friss japán salátával és miszó levessel.

A hús egy vaslapon érkezett, felszeletelve. Nagyon jó megoldás, hogy melegen tartsa a húst, csak figyelembe kell venni a „sülési faktort”. Itt is egy leheletnyit túlsült.

A 3 féle szósz.

IMG_0017_2.JPG

A jobb szélső volt a legjobb (szezámszósz). A bal szélső közepén reszelt retek van.

A sült zöldség.

IMG_0018_2.JPG

Nekem fölösleges volt. Ízletes, de teljesen fölösleges.

A fokhagymás rizs.

IMG_0019_2.JPG

Ez a rizs eltért a sushinál használttól (színben biztosan), de tartotta a felállított kiváló szintet. Nem volt túlfőzve mégis puha volt.

A friss japán saláta.

IMG_0020_3.JPG

Kellett a húshoz, de nem tudtam megállapítani, hogy mitől volt japán.

A miszó leves (tálalás).

IMG_0023_3.JPG

A felszolgáló szerint a Japánok fogyasztják a hús mellé, de számomra ez is fölösleges volt. Különleges volt a tálalás.

A nagy húsimádók biztosan felnégyelnek, de azt kell mondanom, pontosabban írnom, hogy a katarzis elmaradt. Egy egész más típusú marhahúst kaptam, a megszokottól. A legfurcsább az volt, hogy zsírosnak, kissé „csömörnek” éreztem. A hús rostjai egyértelműen marhára utaltak, de az íze inkább egy jó minőségű kacsára emlékeztetett. Kellett mellé a saláta is és a rizs is. Különösen furcsa volt, hogy a vaslap bal szélén, még a zsírosabb részekből készült, a frissen sült tepertőre emlékeztető darabkák voltak.

IMG_0021_3.JPG

Én a soványabb marhahúst kedvelem és arra számítottam. Félreértés ne essék. Nagyon ízletes és az első falat után egyértelmű volt, hogy igazi különlegesség, de nem az az ízélmény maradt a számban, ami után már másnap sóvárgoknék.

Desszert:

IMG_0027.JPG

Zöld teás piskóta édes babbal töltve, friss gyümölcsökkel.

Bá a gyümölcsök jól estek, de ez a desszert tökéletesen érdektelen volt. Nem rendelném újra.

Összességében egy nagyon érdekes tapasztalattal gazdagodtam és megvalósult egy régi vágyam, de az élmény sajnos simán elmaradt a Gresham Tasting élményétől.

Az ételek részletgazdagok voltak és kiváló alapanyagokból készültek. A kiszolgálás nagyon jó volt, de nem kiemelkedőbb, mint ami elvárható egy ilyen nívós helyen. Ami viszont meghatározó és kétséget kizáróan az eddigi legjobb, az a sushi és a tekercs. A Fuji ebben a kategóriában nagyon-nagyon megverte a mai magyar „sushi kínálatot”. Gratulálok hozzá!

A sushi szekciót a Mákos-Diós nyugodt szívvel ajánlja mindenkinek.

Amit még nagyon fontos megemlíteni! Zichy Mihály néhány éve, a baranyai Ófalu határában létrehozta az első magyar Wagyu tenyészetet. Sok sikert kívánunk Neki ehhez a bátor vállalkozáshoz!

4 komment

Címkék: Kobe Lazac Luxus Tekercs Luxury Edition Wagyu marha Rib eye steak Fuji JApán étterem Sashimi Susi Fátyol angolna Tonhal Wagyu stek menü

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr766284355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Valentin Narcisse 2014.06.07. 21:37:58

Aki szárazat akar enni, az egyen íztelen pulykamellet. :D

plantingC4 2014.06.08. 02:09:38

Ez a fajta marhahús pont erről híres, hogy szinte márványos mintázatú metszetben, a húst, majdhogynem szabályosan behálózó zsírszövettől. Valóban zsírosabb, mint az a steak, amit az amcsi vonalon mozgó helyek kínálnak, ami egy más fajta marha...
Na jó, nem bírom tovább.
Amúgy, azért tűnik az írónak ez a téma túlmisztifikáltnak, mert még arra sem képes, hogy zabálás előtt beüsse a keresőbe, hogy "wagyu".
Nincs itt semmiféle legenda, egyszerűen nem nézett utána senki, mi lehet a különbség, egyszerűen beült zabálni és megírta, hogy szokatlan...meg, hogy más...
Tééényleeeg másabb???? Nahááát!:D
Sörrel itatás meg masszírozás meglett, de pont a lényeg, amitől valóban másabb lesz a hús, az maradt ki.
Nem lesz katarzis, ha nincs információd, mire lehet számítani, honnan várd azt.
Nem fognak a húsimádók felnégyelni, egyszerűen kinevetnek és nehezen vesznek komolyan innentől húskérdésekben...

plantingC4 2014.06.08. 02:29:38

És még annyit, amivel egyet értek, hogy Budapesten tényleg agyonvernek a szusijukkal minden más próbálkozót, egyszerűen kiütéses győzelem.
Sajnos szusizni itt tudunk talán a legdrágábban, de a helyzet az, hogy utána egyszerűen rá fogunk jönni, hogy olcsóbb árakkal csábító helyre menni, nem éri meg...
Nem lesz annyival olcsóbb a másik hely, amennyivel itt finomabb...
Sokszor ide jönnek enni azok a japánok, akik hazaira vágynak...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.06.08. 07:11:30

@plantingC4: az első döbbenet nekem is az volt, amikor panaszkodni kezdett, hogy ez milyen meglepően zsíros. Kvázi gasztroblogol, de még sose látott képet a kobe(wagyu) marháról??
www.google.hu/search?q=kobe+beef&newwindow=1&safe=off&rlz=1C2GGLS_huHU371&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=v-6TU_OADO2O7QaV3YCICA&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1287&bih=814
A másik, hogy ez a fogás valami átverés, ennyiért a hentesnél nem kapsz kobe marhát, de a wagyu is necces, főleg ribeye esetén, ami az egyik legdrágább darab.
Csak egy példa:
www.allenbrothers.com/allen-brothers-genuine-japanese-ribeye.html