HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Luxury Edition: A luxus legmagasabb szintje. Gresham Tasting Dinner

2014.05.14. 02:13 Mákos Diós

 

IMG_0034.JPG

A Luxury Edition azzal a céllal indítottam, hogy a hazai gasztronómia luxusoldalát bemutassam, továbbá biztatást adjak azoknak is, akik szeretnének egy kicsit belekóstolni, de talán nem mernek.

Kérem szépen, merjenek!

A luxus sajátja, hogy ideális esetben a luxuspiacon dolgozók fel vannak készülve a szokatlan kérésekre és azok teljesítésére is. Természetesen nem mindegy, hogy a részletek, a körítés mennyire kidolgozottak, mint ahogy az sem, hogy a kiszolgáló személyzet mennyire felkészült és az arcáról mennyire sugárzik a profizmus, vagy éppen az irigy gyűlölet.

A Gresham Palace éttermét már egyszer teszteltem az ebéd menüje kapcsán (Power Lunch), és nagyon jó tapasztalataim voltak. Most kipróbáltam vacsoraidőben, és hát fokoznám az akkori magasztalást. Írhatnám azt is, hogy szuperlatívuszokban kellene beszélnem róla, de sajnos az nem lenne igaz, mivel a szuperlatívusz jellemzően túlzó dicséret és ebben az esetben a dicséret egyáltalán nem túlzó. Egyszerűen nem találok olyan szót, vagy kifejezést, ami jobban megmutatná az elégedettségemet, mint a luxus legmagasabb szintje.

IMG_0013_4.JPG

Egy olyan helyet kerestem, ahol vacsoraidőben Degusztációs menüt lehet választani hozzá illő  borsorral. A Four Seasons oldalán találtam egy Tasting Menu ajánlatot, de valahogy nem éreztem azt, hogy megfelelő lenne.

Innen kezdődött minden.

Nem tudom megmondani, hogy miként jött az intuíció, de felhívtam a Gresham Palace-t. Azonnal és nagyon udvariasan továbbkapcsoltak az étterembe, ahol megkérdezték, miben tudnak segíteni, majd arról tájékoztattak, hogy jelenleg sajnos nem tudnak Tasting Menu-t ajánlani. Azonban érződött, hogy nem akarnak csak úgy elengedni. Érdeklődtek, hogy mire volna igényem. Elmondtam. Majd azt ígéretet kaptam, hogy egyeztetnek a Séf úrral és tájékoztatnak.

Egy óra és 17 perc múlva kaptam egy levelet, amiben az alábbi mondat is olvasható volt „Séf úrral történt megbeszélés után csatolva küldöm a menüsort, amit a figyelmébe szeretnénk ajánlani”.

Mérhetetlenül udvarias megfogalmazás. Majd a mellékletben a megnyitása után az alábbiakat találtam:

Amuse Bouche

Bükki és Egri kecskesajt  Kakukkfüves sárgabarack és őszibarack kompót, kecsketejbegríz, sós mogyoró

Appetizer

Házi kacsamell sonka

Zöldborsó, szarvasgomba, buggyantott tojás, kucsmagomba ragu

Middle Course

sÁfrÁnyos rizottó

Királyrák,tintahal, citromhéj

Main Course

BÉLSZÍN ROSSINI

Paszternák krokett, pirított libamáj,

gyöngyhagyma, polenta, spenót

Pre-Dessert

CITROMOS tEJFÖL SORBET

Eperkrémleves, bodzával marinált friss eper, vaníliás tej ropogós

Dessert

Gresham dobos torta

Tátva maradt a szám. Azon felül, hogy végeredményben az igényem türelmes meghallgatása után, összeállítottak egy külön menüsort, kimondottan az én kedvemért, és ez a menüsor sokkal összetettebb és különlegesebb lett, mint amit még korábban, az oldalukon kínáltak.

Elfogadtam az ajánlatot, majd másnap az egészet végigettem.

A követező két angol szóval tudom leginkább kifejezni azokat a gondolataimat és érzéseimet, amik, ezen vacsora után keringenek a fejemben; fabulous, amazing.

Bár a hosszú blog bejegyzéseknek szinte semmi létjogosultsága, de legszívesebben tíz oldalon keresztül részletezném ezt a gasztronómiai csodát. Csoda bizony, vagy inkább csodálatos élmény, mert kérem, itt olyan részletgazdagságot kaptam (azon felül, hogy Magyarország legjobb luxusszállodájához méltó volt a kiszolgálás és a környezet), amit egyszerűen nem lehet néhány szóval elintézni.

Először jöttek a kenyérfélék, amihez padlizsánkrémet kínáltak.

IMG_0008_10.JPG

Mindegyik friss, ízletes, pont ideális állagú volt.

Majd, Bükki és Egri kecskesajt, kakukkfüves sárgabarack és őszibarack kompót, kecsketejbegríz, sós mogyoró.

IMG_0012_3.JPG

Ennél a fogásnál már éreztem, hogy milyen komplex. Nagyon kellemes és ízekben gazdag, de nem tolakodó volt. Egy Amuse Bouche-t eddig nem tekintettem külön fogásnak, de itt bizony igen. Kvázi üdvözlő falatként jóval összetettebb volt, mint a hazai főfogások többsége. Először ettem kecsketejbegrízt.

Házi kacsamell sonka, zöldborsó, szarvasgomba, buggyantott tojás, kucsmagomba ragú.

IMG_0015.JPG

A buggyantott tojás remekül passzolt a kucsmagomba ragúhoz és a kacsamellhez. Ízgazdag és friss. Remek volt a zöldborsó blansírozása is.

Sáfrányos rizottó, királyrák, tintahal, citromhéj.

IMG_0016_4.JPG

Az utolsó morzsáig megettem. Ettől jobb rizsétel talán már nincs is. Krémes és „vibrálóan” ízletes volt.

Bélszín ROSSINI, paszternák krokett, pirított libamáj, gyöngyhagyma, polenta, spenót.

IMG_0019_1.JPG

Ez a fogás az egyik legfantasztikusabb főétel, amit valaha ettem. A krokett nem burgonyából volt, hanem paszternákból, ami már maga is különleges, de ez nem volt elég, mert a jobb ízharmóniáért még velővel keverték össze, majd úgy sütötték ki. A polentát, mintha a libamáj zsírjában lett volna egy leheletnyit átpirítva. Nagyon jót tett neki. A máj tökéletes volt, mint ahogy a rajta lévő szarvasgomba szelet is, de a legtökéletesebb maga a bélszín. Bár nagyon „rózsaszínnek” látszott élőben is, de az első falat után világos volt, hogy minden plusz perc csak rontott volna raja.

IMG_0023_2.JPG

Ezek az összetevők külön-külön is a képzeletbeli mérce tetejét foglalnák el, de együtt olyan különleges ízkombinációt alkottak, amit tényleg nem lehet szavakkal leírni.

Citromos tejföl sorbet, eperkrémleves, bodzával marinált friss eper, vaníliás tejropogós.

IMG_0028_3.JPG

Külön egy kis virágos, hidegvízes üvegtálra ültették a kelyhet, amiben volt az eper, a sorbet és a tejropogós, majd külön felöntötték az eperkrémlevessel.

IMG_0029_2.JPG

A felöntés pillanata.

IMG_0031.JPG

A végeredmény.

Következett az utolsó fogás. Gresham dobos torta.

IMG_0033.JPG

Mit is mondhatnék? Azt hittem egy dobos szeletet kapok némi cicomával. Hát nem. Az eddigiek szellemét átültetve ez is fantasztikusan komplex lett és egy örök emlék. Az összes gondoskodás (ami jellemezte, jellemzi ezt a konyhát), visszaköszön ebben a nagyon bonyolult csúcs-szuper desszertben.

A „dob” a süti tetején egy lyukas korong, amibe bele helyeztek egy mogyorós csokiba forgatott kicsike fagylaltgömböt. Ezt az egészet körbevették nagyon finom csokikrémmel, amit még, mintegy mellékesen díszítettek sós-karamellizált dióval és fekete áfonyás macaronnal.

Ez lett a final surprise. A macaron. Magában is tökéletes lett volna egy ilyen menü végére. Pláne úgy, hogy olyan magas minőségi szintet képviselt, amivel simán megverte a Gundel és a Szamos macaronjait, de itt „kvázi” díszítésként használták. Ez az igazi luxus!

Összefoglalva, a rizottó, a főétel és a desszert is a valaha kóstolt legjobbak egyike volt, ha nem a legjobb.

Nem értem a Gault&Millau ítészeit. 12 pontot adnak egy ilyen helynek. Kevesebbet, mint a Ráspinak, aki kristálycukrot szórt a csoki szuflénak nevezett fogására, vagy kevesebbet, mint a La Plaza, ahol „dob” nélkül hozták ki a dobos szeletet?

Nálam a Gresham 15-16 pontos. Mindenkinek javaslom, hogy egyszer próbálja ki, legyen bátor és merje megfogalmazni az igényeit!

A menüsor ára a hozzá illő borokkal, ásványvízzel, felszolgálással és „borravalóval” 20 000.- Ft alatt maradt.

IMG_0037_2.JPG

Ezzel a pohár szép tokaji borral, képzeletben koccintok a Gresham személyzetével és megköszönöm Nekik a kiváló élményt!

8 komment

Címkék: Macaron Gresham Luxus Four Seasons Kecskesajt Luxury Edition Dobos torta Bélszín Rossini Rizottó Sorbet Kacsamell sonka Eperkrémleves Tasting Menu

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr516160877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem leszünk gyarmat ! 2014.05.14. 14:13:41

Nekem valahogy koncepcionálisan nem tetszik, a most annyira divatos "nouvelle cousine".
( minimális köret, megspékelve valami megbonyolitott extravaganciával, diszitésel )

Jobban bizom az egyszerú, hagyományos ételekben, olyanokban mint:

- Egy nagy tál szilvásgombóc
- egy tepsi krumpliacok
- 10-12 db palacsinta
- krumplistészta
- bográcsgulyás
- sült szalonna lilahagymával
- ganca
- túrós csusza

Ezek ugyan nem a gasztroblogok kedvencei, és a francia séfversenyeket sem lehet velük megnyerni,
de én valahogy mégis többre becsülöm ezeket az egyszerű ételeket.

GrenAbla 2014.05.14. 15:12:58

Jól néznek ki a képek, meg a menü, de milyen vacsora az, ahol nyél világos van odakint? :)

Kyria 2014.05.14. 15:13:35

@Nem leszünk gyarmat !: Ezek, amiket felsoroltál, nagyon ízletes ételek.
Amiről azonban a cikk szól, az a környezettel/kiszolgálással/ételsorral egy olyan minőségi élmény, amire az ember készül, szépen felöltözik, ünnepi készültségbe helyezi az ízlelőbimbóit (és buzgón reménykedik, hogy nem csalódik). A leírás és a képek is nagyon jók, de amin igazán megdöbbentem, az az ár volt, én sokkal többre számítottam. Valóban érdemes volt kipróbálni!

Mr.Treeger 2014.05.14. 15:39:03

@Nem leszünk gyarmat !:
Így legyen ötösöm a lottón, hogy már egy gasztroblognál is az első komment bográcsos/pörköltes megnyilatkozás.
Az általad felsoroltakat is el lehet készíteni kicsit finomabb változatban.
De mondok mást:
mindig jó a házi bor, vagy olykor azért jó kinyitni egy Sauska Cuveé-t?
mindig jó vizes jégkrém, vagy olykor jó egy kézműves pisztácia fagyi is?
mindig jó a 10 perces szex, vagy olykor egy egy 2 órás orgazmus tobzódás is?
Unom már, hogy egy degusztációs/tasting menüt összekeverünk a hazai dolgokkal.

...elmúlik... 2014.05.14. 17:54:09

@Mr.Treeger: Egyetértek, de mindig ez megy. Krumplis tészta kontra degusztációs menü. Meg a sznobozás.

...elmúlik... 2014.05.14. 17:56:24

@Kyria: Az ár nevetséges (65-70 Euró). Egy jobb burgenlandi étteremben nem kapod meg ennyiért.

NemNick 2014.05.14. 19:21:01

Hát, az Index kirakta, én meg elolvastam... Nem az a gond, amit írsz - vannak, akik buknak az effélére.
Hanem ahogy.
A modoros blog sírva könyörögne, hogy leközölhesse.
És tuti, hogy Alekoszszal lektoráltatod a posztjaidat.

Az a két angol szó, ami helyett meg nem találtál magyar megfelelőt... Hát, apám... A Power Lunch posztban meg mindemellett sírnivaló helyesírási hibák tobzódnak, csőstül.

Ne akarj nagyot mondani, csak írd le amit tapasztaltál.
Jobb lesz, hidd el.

csifike 2014.05.15. 12:57:49

Hála a nyári időszámításnak, még este fél 8-8-kor is világos van és akkor már nyugodtan lehet vacsorázni....
A képek és az írás alapján fantasztikus menü lehetett, egyszer én is kipróbálnék egy ilyet.
Akik meg nem buknak az efféle cikkekre, az ne olvasson ilyet! Ilyen egyszerű....