HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Csak ámulok! Megint egy kiváló étterem. Lacipecsenye

2014.04.24. 07:08 Mákos Diós

IMG_0008_9.JPG

Talán helyesebb így írni: LACIPECSENYE.

Ebben a konstellációban nem a henteseknél, vagy a piacokon található pecsenyesütők által kínált sült húsokra gondolok, hanem a Sas u. 11. szám alatt (egyszerűen szólva; a Bazilika előtt) fellelhető „műintézményre”. Mert hát mit is mondhatnék mást, amikor, lelkemet melengető kombinációja annak, amit állandón keresek, és aminek sokkal nagyobb számban kellene jelen lennie a hazai gasztronómia kínálatában.

Mik is a részei ennek a „koktélnak”? Egy turisták által intenzíven látogatott látványosság szomszédsága, egy stílusosan kialakított étterem, ahol ráadásul jelen van a jobb hentesekre jellemző feelingből egy csipetnyi, egy pörgős csapat, kiváló alapanyagok és végül egy tökéletesen elhívatott, kreatív, - a szó jó értelmében - megszállott konyhafőnök. Takács Lajos.

IMG_0009_6.JPG

Egy "kreatív" kacsás tészta a vendégem sorából.

Úgy tűnik, a Lajosoknak passzol a magyaros konyhák újragondolt (hú de elcsépelt szó) vezetése. Örülök neki. Nagyon!

„Sok vagyok” írta egy másik Lajos, egy másik megszállott, akinek az elhívatottságát szintén nagyon kedvelem. Egy bizonyos Bíró.

Takács Lajos és Bíró Lajos is, az én világképemben rettentően sokat tettek a hazai gasztronómia felfutásáért és úgy tűnik, nem lassítanak. Szerencsére.

Nekem egyik sem „sok”.

Takács Lajos munkáját kb. 5 éve kedveltem meg az Olimpiában. Csodálatos menüsoraival, sok örömet szerzett már akkor is (a kacsamáj mangó kombináció még mindig mosolyt csal az arcomra). Pláne akkor, amikor először megmutatta a konyháját. Roppant izgalmas volt, és egyben elgondolkodtató is. Akkor döbbentem rá, hogy egy-egy sikeres konyha vezetéséhez milyen megszállottság és alázat kell. Minden tiszteletem az ilyen szemléletű séfek előtt.

A Lacipecsenye meglátogatását már régóta húztam, de nem tudom megmondani miért. Szerencsére a múlt héten eljött a pillanat és egy ebéd menü keretében új kedvencre találtam.

Laci? Szeret!

Ez volt a napi menü aljára írva. Hát én is szeretem, amit kaptam.

2 950.- Ft a 3 fogásos ebéd menü, ami tartalmaz egy pohár fröccsöt is.

Előételnek; ázsiai leves, halgombóc volt a választásom.

IMG_0006_2.JPG

Nagyon ízletes és tartalmas levest kaptam, rengeteg (a szó szoros értelmében) is zöldséggel.

Főételnek; borjú ín, curry szósz, grillezett rák.

IMG_0011_2.JPG

Itt azonnal négy meglepetés ért. Ez egy lencsés étel volt. Valahogy nem erre számítottam, de ezt egy pillanatig sem bántam, mert csodálatosan harmonizált a lencse a fűszerkeverékkel. A második meglepetés a borjú ín volt. Nem gondoltam arra, hogy tényleg a borjú ínét teszik bele, de így utólag azt gondolom azt. Hát az valami isteni volt. Nagyon puha, nagyon zaftos és mégis kissé lepirított. Ez is csodálatos passzolt a lencséhez és a fűszerekhez. Harmadik meglepetés a rák mérete volt. Valahogy nem vagyok hozzászokva, hogy egy 10 Eurós ebéd menühöz ekkora, és ilyen minőségű rákot adjanak. Legvégül az egész tetejére rákerült egy nagy polip kar darab és nem ám a „gumis” fajtából.

IMG_0012_2.JPG

A közelin látszik, hogy még „kis virágokat” is kaptam. Mesés.

Erre az egészre tényleg nem tudok mást mondani, csak azt, hogy isteni, fantasztikus, szuper.

Desszert; somlói gömb, rumos mazsolás fagyi.

IMG_0018_1.JPG

Csodás fagyi, csodás somlói, csodás tejszínhab.

Végül egy presszó, ami bár jobb volt az átlagnál, de nem volt olyan kiemelkedő, mint az ételek. Viszont, ahogy megadták a módját. Az nagyon tetszett!

IMG_0021_2.JPG

A fröccsöt még az elején becseréltettem egy almafröccsre, amit BIO almaléből kaptam. Mit is mondhatnék, vagyis írhatnék erre?

Összefoglalva, egy nagyon nívós ebéd menüt kaptam, amiről órákig tudnék beszélni és bárhol a világon megállná a helyét.

Az árban nem volt benne a kávé, és a 12,5% szerviz díj.

A Mákos-Diós bátran és büszkén ajánlja az összes Magyarországra érkező turistának, az összes helyinek és természetesen az összes Budapestre érkező hazainak is a Lacipecsenyét!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Rák Bíró Lajos Takács Lajos Somlói Lacipesenye Ebéd menü Ázsiai leves

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr566078645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.