HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Sörkóstolás a választások napján

2014.04.08. 01:13 Mákos Diós

 

IMG_0020_2.JPG

Azon gondolkoztam, hogy a választások napján, pláne borús időben mivel lenne érdemes eltölteni a voksolást követő időt? Vasárnap lévén a főzés volt az elsődleges gondolat, majd rögtön az ebéd utáni alvás következett. Pályázó volt még a biciklizés, egy könnyed séta, vagy egy könnyed fröccsözés a szomszédokkal, de a győztes, a Fóti Kézműves Sörfőzde söreinek ízlelgetése lett egy kis főzéssel kiegészítve.

Akár azt is kijelenthetném, hogy a választások napja a tökéletes időpont, egy jó kis házi sörkóstolásra, ha lenne összefüggés a választások, és a gasztronómia ezen ága között. Viszont mivel szerencsére nincs, így csak annyit állapítottam meg, hogy kiváló program volt főzés közben és után Gyenge Zsolt söreit kóstolgatni, hörpölgetni.

Sörapu büszkesége a Fóti Kézműves Sörfőzde. Néhány héttel ezelőtti bejegyzésemben „Új európai „sörtengely”? München, Prága, Fót. Sörapu a nemzetközi sörtérképen címmel, már bemutattam a Bigfoot sörfőzdét is (amely írásomat az Index2 leközölte), aminek a söreivel nagyon elégedett voltam, de lássuk be, az ismertségük még közel sem olyan nagy, mint a Fóti Sörfőzde söreié. Ezek a sörök most már olyan meghatározóak a hazai sörkultúrában, hogy nem lehet, és nem is szabad megkerülni őket.

IMG_0013_3.JPG

Ahogy az első posztomban is írtam, az, hogy kinek, melyik ízvilág jön be, teljesen ízlés kérdése, amit még befolyásolhat az étkezés és a „szomjúságfaktor” is. Továbbra sem tartom helyesnek, hogy elemezgessem, és például keressem az étcsokoládé, vagy valamelyik gabona, esetleg gyümölcs aromáját a sörök ízlelése közben. Láttam olyan blog bejegyzést (teljesen véletlenül, röviddel az én írásomat követően), ahol a 2222 sört vették górcső alá, és a végére megállapították, hogy 10-es skálán ez a sör csak valamennyi, ezért, meg ezért. Én inkább a minőséget, a teljesítményt és a bele fektetett munkát, odaadást díjazom. Teljesen egyértelmű, hogy ezek a sörök, mind kivétel nélkül, nagy szakértelemmel és elkötelezettséggel készültek. A piac, meg majd eldönti, sőt Fót esetében, már el is döntötte ezen a söröknek a sorsát.

IMG_0001_3.JPG

Az én metódusom az volt, hogy közvetlenül a főzés előtt megittam a behűtött Fóti Pilst. Nagyon jól esett, de meg kellett állapítanom, hogy nekem csapolva még jobban ízlik.

Maga az étel nem klasszikus sörkorcsolya volt. Sült, hízott kacsamájat sütöttem zsírjában, amit pirított fonott kalácson tálaltam egy kis kajszibarack „lekvárral”.

Ehhez az ételhez kiválóan ment volna a Hammurapi +21, ami egy pasztörizálatlan félbarna sör, de sajnos egy korábbi kóstolás „záróakkordja” volt.

IMG_0001_2.JPG

Ellenben nagyon ízletes és a vártnál sokkal kellemesebb élményt nyújtott a Narancsos-mézes Gyömbérsör, ami pasztőrözött, félbarna láger, enyhe komlózással, mézzel, narancshéjjal és valódi gyömbérrel.

IMG_0010_3.JPG

Semmiképp sem szabad említés nélkül hagyni a Keserű Méz, Winternacht párost. Ezekről a sörökről már minden megírtak, amit csak lehet. Annyival egészítem ki, hogy a Winernachtot a Keserű Méz téli fűszerezésű változatának tartják és limited edition. Kimondottan a téli időszakra készített, szűretlen félbarna láger.

IMG_0005_4.JPG

Megkóstolva tökéletesen méltó volt a híréhez. Várjuk a „spring edition”-t is!

Végezetül, még lekóstoltam a Barcagi Dupla Bak nevű, különleges eljárással készült barna sört is.

IMG_0007_3.JPG

Számomra ez a tétel volt a legkevésbé kedvemre való, de valószínűleg jelentős szerepet játszhatott az is, hogy az utolsó volt a sorban és ezért, természetesen már nem volt meg az az „előnye”, hogy nagyon kívánok egy sört. Egy kicsit emlékeztetett az Írek nagy kedvencére, amit szerte a világon még nagyon sokan szeretnek.

Végül egy kis érdekességként, a sörökhöz használt maláta minták.

IMG_0016_3.JPG

Összefoglalva, ismételten megállapítom, hogy számomra létrejött a München, Prága, Fót „sörtengely”.

Ezek a sörök, abszolút nemzetközi színvonalúak, amik méltó részei lehetnek egy különleges kóstolónak és méltó részei lehetnének egy magyarországi gasztronómiai „csomagnak” is.

A Mákos-Diós mindenkit arra bíztat, hogy kóstolja meg ezeket a fantasztikus söröket. Különös tekintettel a Hammurapi +21-re és a Narancsos-mézes Gyömbérsörre, amik a kedvenceink lettek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Sörapu Fóti Kézműves Sörfözde Hammurapi Narancsos-Mézes Gyömbérsör Winternacht

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr45983932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.