HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Luxury Edition: Luxus hotelek luxus éttermei 2. rész (öt csillag, negatív meglepetés)

2014.02.22. 00:42 Mákos Diós

 IMG_0080.JPG

 A Grand Hotel Iberostar Budapest étterme a Restaurante La Plaza ( http://www.laplazarestaurant.hu/ ) lett a „Luxury Edition” következő állomása.

IMG_0086.JPG

Az első állomás a Gresham Restaurant volt a Four Saesons-ben.

 

A blog kezdetkor eldöntöttem, hogy amennyire lehet, pozitív töltetű bejegyzéseket fogok feltölteni. Sajnos az idő és a tapasztalat bele kényszerit, hogy ezt az álláspontomat revideáljam. Egyszerűen nem tehetek mást.

Jelen esetben, ha a luxus hotelek luxus éttermeit próbálom egy teljes listába szedni és a legutóbbi látogatásom kapcsán, kénytelen vagyok a negatív tapasztalatokat is megírni.

A La Plaza tavaly tavasszal egy nagyon emlékezetes este főszereplője volt. Szó szerint nemzetközi színvonalú menüt és kiszolgálást kaptunk, így optimistán választottam a „Luxury Edition” következő állomásának. Ötcsillagos, nagyon stílusos hotel, gyönyörű szép étterme a La plaza.

Persze ez inkább egy kis hotel, különösen a Budapesten elterjedt láncolatok hazai képviselőivel szemben. Lokáció szempontjából kicsit messzebb a Dunától a Szabadság tér szomszédságában, szép környezetben, sok-sok kiváló minősítéssel.

Az első benyomások a következők voltak: Nincs vendég, nagyon figyelmes szerviz, nagy tisztaság, kellemes atmoszféra.

3 - fogásos ebéd menüt választottam. Az étlapon előétel, főétel és desszert kategóriákban négy-négy étel volt feltüntetve.

Amíg a megfelelő soron törtem a fejem, kértem egy limonádét (ami nem része a menünek). Hagyományosat.

IMG_0075.JPG

Az elmúlt évek legjobb limonádéja volt. Nem tudom mit kevertek bele, de otthon se tudnék jobbat.

A választásom előétel kategóriában a „Sütőtök és valenciai narancs krémleves ropogós wan tonnal és trappista forgáccsal” volt.

IMG_0076.JPG

A leves forró volt, külön kis kancsóban hozták, és előttem töltötték egy kissé sajtos „ropogós” köré. Kellemes volt, de Nekem egy kicsit „vékony”, különösen a krémlevesek kategórián belül.

Ennél a fogásnál két dolgot sem tudok. Egyik, hogy a narancs tényleg valenciai volt? Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy heti menüért bárki fáradozna azon, hogy valenciai narancsot hozzon Budapestre, pláne egy leveshez.

A másik, hogy miért kell feltüntetni, hogy trappista forgáccsal? Ez a sajt nálam egy különösen kedvelt sajt, melegszendvicshez. Egy öt csillagos szállodában eszembe se jutna a menübe bele írni. Nem egy ritka parmezán, vagy egy különleges kecske sajt. Nem értem.

Jött a második fogás. „Tőkehal filé grillezett zöldségekkel és lila burgonya krémmel”. Sajnos a luxus színvonalhoz tökéletesen méltó pincér visszajött, hogy tőkehal helyett más halat tud hozni. Mikor rákérdeztem, hogy ez a hal mirelit-e, kissé meglepődött, majd közölte, hogy fagyasztott.

Luxus kóstolás esetén nem akartam mirelit halat fogyasztani, mint a tömeg turisták Portofino-ban, akik azt hiszik, hogy a Földközi-tenger gyümölcseit eszik az olasz elit egyik legkedveltebb tengerpartján, miközben Kínából érkező mirelitekből készítik a „mediterrán” fogásokat.

Tehát mást választottam. „Ibériai sertés szűz burgonyahabbal és kakaóporral”.

IMG_0079.JPG

Nagyon finom sertés szűzt kaptam ropogós friss zöldségekkel, parmezán habbal, és némi vékonyra szeletelt és hirtelen kisütött burgonyával. Szinte tökéletes fogás volt, csak éppen kissé eltért a rendelttől, bár ezen akkor nem akadtam fenn. Érdekes volt, hogy tényleg kicsit meg volt szórva kakaóval. A közeli képen még látszik is.

IMG_0081.JPG

Következett a desszert. „Dobos torta házi sorbet-el”. Ezt kaptam:

IMG_0084.JPG

Egy kiváló csoki krémes piskóta kocka, csak éppen a dob, és a sorbet hiányzott.

Egy-két falat után a pincér érdeklődött, hogy mi a problémám. Én jeleztem, hogy a dobos, valójában Dobos, mert egy magyar cukrász mester nevét viseli, és az erre a süteményre jellemző „dobot” nem találom.

Becsületére legyen mondva, hogy nagyon kulturáltan védte a „mundér” becsületét, és a spanyol séf újra gondolását hozta fel, de én sajnos nagyon csalódottá váltam, ráadásul a sorbet hiánya szintén egyértelmű volt.

Enyhítő figyelmesség, hogy fizetéskor, csak két fogást számoltak fel, így a limonádén kívül 3 000.- Ft volt a számla. A három fogás 3 500.- Ft

A gesztust nagyra értékelem, de összességében a teljes kép nem illik a Luxury Edition elvárásába. Se kis meglepetés, se esetleg házi kenyér vajjal. Az NU Bisztró ebéd menüje 1 790.- Ft-ért három kört ver a La Plaza –ra.

Közben kiderült, hogy a szálloda változatlan üzemelése mellett, más cég veszi át az helyet, és egy első osztályú tapas bár jellegű spanyol étterem fog hamarosan a La Plaza helyett nyílni.

A kiváló limonádé és a nagyon jól sikerült fő fogás ellenére a Mákos-Diós sajnos, nem ajánlja a Restaurante La Plaza éttermet, különösen nem a „Luxury Edition” keretén belül! Ebben a kategóriában nem lehet ilyen „hibákat” véteni.

A "Luxury Edition: Luxus Hotelek Luxus Éttermei" sorrendje két kóstolást követően:

  1. Gresham Restaurant

  2. Restaurante La Plaza

 

 

 

 

7 komment · 1 trackback

Címkék: Limonádé Luxury Edition Luxus hotelek luxus éttermei Dobos torta

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr1005826338

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A 10 legjobb (elérhető árú) ebéd Budapesten 2014.02.23. 17:05:32

Szándékosan nem olcsót írtam, mert a felsorolt ebédek nem olcsók. Nem is drágák, hanem nagyon jól árazottak, az ár-érték nagyon stimmel ezeken a helyeken, még ha van is esetleg közte olyan, ami drágának tűnik, és nyilván nem fér be minden napra, de azé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

betulapendula83 2014.02.23. 00:45:55

Luxus menü 3500 forintért?

Angliában egy sarki pubban kapsz egy tál kaját ennyiért.

Ráadásul itt alap, hogy nem fizetsz azért, ami nem tetszik. (Páran vissza is élnek vele, de nem ez a jellemző. Otthon ez nyilván kivitelezhetetlen lenne.)

Legutóbb, mikor otthon jártam, 15.000 forintot fizettem egy kétfős ebédért egy étteremben. És az nem volt "luxus" étterem.

A "luxus" szerintem nem 3-4 ezer forintnál kezdődik, de nem is 10-15-nél. Magyarországon se...

Amúgy az igaz, hogy sokszor 1-2 ezer forintért egy egyszerű étteremben sokkal jobbat lehet enni, mint tízszer annyiért egy "luxus" helyen... (Bár ehhez kell egy kis szerencse is.)

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.02.23. 01:09:26

az a csokitorta inkább zserbóra hajaz

A fickó 2014.02.23. 05:36:35

Valenciai narancsot nálunk is lehet kapni ilyenkor, én gyakran abból csavarok levet. Jellemzője, hogy nagyon édes és zamatos. Szeretem keverni vérnaranccsal, mert az rendesen csókra húzza az ember száját. Az édes sütőtököt hazavágta volna a savas narancs. Ettől függetlenül gáz, az hogy dolgok lemaradnak egy rendelésből. Az újragondolt dolgoknak meg hozniuk kéne az eredeti ízét, zamatát, állagra formára különbözhetnek. Az a barna por lehetett volna a "dob" azaz mozsárban tört karamell.

Ezres Klub 2014.02.23. 09:43:49

Felháborító a helyesírásod! Különben meg ki vagy te, hogy kritikákat írsz különböző éttermekről???

ixion 2014.02.23. 11:59:37

3000 forint messze nem luxusétterem kategória. Ennyiért ez a kiszolgálás és kaja kifejezetten jó. Olaszoknál egy pizza ára a kiszállítós pizzériában. De még nálunk Mo.n is az étteremhéten, extra akciósan, messze nem luxus éttermekben is drágább még a menü is...

Globetrotter2014 2014.02.23. 13:58:35

@betulapendula83: a Four Season egy igazi 5 csillagos étterem, Budapest legigényesebben felújított szállodájának kulisszájával. Tehát a körítés önmagában emel a hangulaton. Mondjuk a 6500 már nyugati árszínvonal, de nem feltétlenül 5 csillagon.

Mondjuk én nem voltam elégedett amikor ott vacsoráztunk nemrég, szerintem egy felfutóban lévő étteremmel jobban jár az ember, bár sokkal kevesebbet ott sem fizetek.

Amúgy nem rossz a poszt, szerintem be fogok még nézni...

betulapendula83 2014.02.23. 16:19:39

@ZF2: Az baráti egy Four Season's-ben. Nyugaton ez a minimum egy átlag étteremben.
Igen, érdemes figyelni az új, felfutó éttermeket.

És szerintem se rossz a poszt, de még vannak gyermek betegségei. :)