HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Egy péksütemény, ami egyik pillanatról a másikra kedvenc lett

2014.02.04. 23:43 Mákos Diós

 

IMG_0007.JPG

Egyszerűen nem lehet elmenni mellette. Mármint a tény mellett, hogy van egy kicsike cukrászda Szegeden ahol reggelente pékségeket megszégyenítő pékáruval kedveskednek a helyieknek.

Nem lehet elmenni amellett sem, hogy van egy termékük, ami gyökeresen eltér a hagyományos pékségbeli kínálattól. Ez pedig a szegedi kifli, bár szívemben csupa nagybetűvel van írva, SZEGEDI KIFLI.

IMG_0013_1.JPG

A szegedi ismerősim már többször mondták, hogy meg kell kóstolnom, de valahogy eddig nem próbáltam. Most meg folyamatosan benne van a számban az íze és még lefekvés előtt is szegedi kiflit ennék. Kétség kívül az egyik legemlékezetesebb és legnagyszerűbb péksütemény, amit valaha is kóstoltam. Reggeliző ételek közül egy pillanat alatt lett a kedvencem. Nem véletlen a szegediek lelkesedése sem, pedig az egész, egyszerűbb nem is lehetne.

Kelt tészta kifli formában (230.- Ft). Na, de milyen kelt tészta. Omlós finom, puha, nem zsíros, nem „nagyüzemi”. Semmivel sem akar többnek tűnni, mint ami. Nincs töltve, nincs a tetején semmi. Félbetörve is semmi más nem látszik csak a nagyszerű tészta és persze rögtön jön az illat is.

IMG_0016_1.JPG
Evés közben nem fojtós és igazából nem is hiányzik, hogy bármi is legyen benne. Egyszerűen csodás.  

A lelőhely kis cukrászda a Z. Nagy (Szeged, József Attila Sgt. 24.).

IMG_0008_1.JPG
Régi cukrász család, nagy hagyományokkal. Ez a cukrászda 1940-ben nyitott. A főnök asszony Z. Nagy Rózsika, aki maga is azt sugározza ki, mint az általa vezetett cukrászda. Nyugalmat, szeretetet, kedvességet. Én magam úgy éreztem, hogy hirtelen nem is kell sietnem, nyugodtam leülhetek, a legjobb helyen vagyok. Amikor az egyik sütivel bizonytalan voltam, rögtön jött a felajánlás, hogy „tessék megkóstolni”. Ma már ez nem olyan gyakori.

IMG_0006_1.JPG
Kértünk, és úgy alakult, hogy valahogy leültünk, azután még megkóstoltunk mást is és közben olyan nyugodttá vált a légkör. Később rá kellett jönnöm, hogy a légkör addig is nyugodt volt, én változtam. Átvettem a Z. Nagy Rózsika által kisugárzott atmoszférát.

Első pillantásra semmi különlegeset nem tapasztaltam. Nem is úgy mentem be, hogy erről a helyről akár írni is lehetne. Nincs a központban, nincs „csacsi-ragyi” dizájn, nincs túlöltözött személyzet. Néhány egyszerű asztal, a pultban kissé rendetlenül a sütemények, kicsit régies „feeling”. Aztán másnap visszamentem reggel nyolcra és ezt láttam.

IMG_0005_2.JPG
Biztosan vannak szebb cukrászdák, vagy nagyobb kínálatot felvonultatók, de olyan hellyel még nem találkoztam, ahol ennél nagyobb szeretettel vették volna körbe a vendéget. Másnap megértettem, hogy az egész cukrászda olyan, mint a szegedi kifli. Az egyszerűségében nagyszerű. Nincs weboldal, nincs Facebook, nincs gerilla marketing. Itt semmi mást nem akarnak csak jó süteményekkel kiszolgálni a vendégeiket.

Remélem, és kívánom, hogy ez a hely és az ott dolgozók sokáig megmaradnak ilyennek.

A Mákos-Diós mindenkinek ajánlja a SZEGEDI KIFLIT!

 

2014. június utolsó vasárnapján teszteltük a Z. Nagy kakaós csigáját is. Ez a csiga a fantasztikus tésztájával átvette a kakaós csiga ranglista vezető helyét.

 

A kakaós csiga ranglista itt érhető el.

 

 

7 komment

Címkék: Szeged Z. Nagy Cukrászda Szegedi kifli Kakós csiga Kakaós csiga ranglista

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr15799392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szakáll 2014.02.05. 17:24:44

Úgy emlékszem, Magda Marinko éppen 20 éve gyilkolta le a cukrászda alapítóját Z.Nagy Bálintot és családját.
Szegeden ismert, híres cukrász família a Z.Nagy!
Büszkék vagyunk rá!

go2go 2014.02.06. 19:35:00

@szakáll:
Ezt a cukrászdát nem ő alapította. Ő is a család tagja volt, de az ő cukrászdája a Somogyi utcában a Kárász utca és a Kiskörút között volt, a Dugonics tér névadójának szobrával szemben.
A szóban forgó, József Attila sugárúti kis cukrászdát sokkal régebben alapították, a fenti cikk is jelzi.

5353 2014.02.06. 20:17:00

@go2go: Rózsikának és Bálintnak az édesapja-édesanyja vezette az ötvenes években.
Lehet, hogy ők nyitották 1940-ben azt nem tudom.

go2go 2014.02.06. 20:37:31

@5353: igen, ha jól emlékszem a szülők alapították. (Nem az alapításra kellene jól emlékeznem, hanem arra, amikor valaki 1975-ben mesélt róluk, a történetükről)
A 90-es években szinte naponta jártam oda kávézni és süteményt enni, születésnapi tortát mindig tőlük rendeltünk. Ma már keveset vagyok Szegeden, azért rendszeresen felkeresem a kis cukrászdát, van, hogy oda beszélek meg találkozót.
Nagyon finom aprósüteményeket is készítenek, de tényleg, a Szeged kiflijük külön kiemelendő.

Erzsébet Limpekné 2014.02.06. 21:35:28

@szakáll: Nem a cukrászda alapítóját ölték meg, Bálint a Rózsika testvére volt.

Erzsébet Limpekné 2014.02.06. 21:36:46

Igaz! Itt mindig finom a süti, bármit választunk is! Reméljük, még sokáig ehetjük! Rózsiak! Jó egészséget kívánok Neked!

go2go 2014.02.07. 11:57:52

Ma voltam ott, ittam egy kávét és ettem egy friss, illatos szegedi kiflit. Beszélgettem Rózsikával:
A szüleik alapították 1940-ben,akkor a Széchenyi téren a bírósággal szemben volt az üzlet. 1951-ben államosították, ezután 1954-ben nyitották meg ott, ahol most van, a József Attila sugárúton.
Rózsika és Bálint a szüleitől vette át, de Bálint a feleségével úgy döntött, hogy sokkal forgalmasabb helyre kellene menni, így nyitottak önálló üzletet a Dugonics téren. Rózsika azt mondja, igaza volt Bálintnak, mert a belvároson kívül ma nagyon gyér a forgalom. Főleg, hogy az iskolák száma is csökkent a környéken.