HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Együnk flódnit. Íme, egy kis összehasonlítás

2014.01.09. 07:58 Mákos Diós

 

IMG_0003.JPG
Minden úgy kezdődött, hogy egy budai csokoládéfesztiválon ráleltem Raj Ráchel standjára, ahol semmi mást nem lehetett kapni, csak flódnit. Vettem egyet, és nagyon ízlett, pedig már jelentős mennyiségű édességet kóstoltam aznap, mégis az utolsó morzsáig megettem. A flódnival már korábban is találkoztam, de biztosan nem a megfelelő helyen, mert valahogy nem az maradt meg, hogy ilyet máskor is válasszak.

Néhány hete újra „belebotlottam” a flódniba a Bazilika előtti karácsonyi vásáron. Ekkor merült fel bennem, hogy a flódniról nem nagyon szoktak írni, pedig egy tényleg nagyon finom sütemény. Ráchel weboldalán külön linkben ír a flódniról (http://www.torta.hu/rahel_flodnija.htm), ami szerint egy hagyományos, kelet-európai zsidó sütemény. Valójában öt réteg tészta között, négy különböző töltelék: dió, mák, alma, szilvalekvár, amelyek külön-külön homogén réteget képeznek.

Ezeken a napokon a Pozsonyi utcában jártam a Dunapark étterem és kávéházban, ahol csak egy kávét szerettem volna meginni. Választottam egy cappuccino-t és közben észrevettem, hogy flódnit is árulnak. Így indulás előtt egyet elcsomagoltattam, amit később az irodámban egyszerűen felfaltam. Ez a flódni az egyik legjobb volt, amit valaha ettem. Ideális volt az állaga, nem túl édes és a tésztalapok közti rétegek ízei is kiválóan érezhetőek voltak. Gyűjtögettem a gondolataimat és innen már csak egy lépés volt, hogy egy kis flódni összehasonlítást „rendezzek”.

Négy különböző flódnit vásároltam egy kellően szürke napon és el is kezdődött a nagy szubjektív Mákos-Diós összehasonlítás. Négy versenyző „állt" a rajtvonalhoz. Tudom, nagyon sok jó cukrászda van, de most ezt a négyet választottam.

A négy versenyző:

  1. Dunapark (http://www.dunaparkkavehaz.com/)

  2. Torta.hu (Raj Ráchel) (http://www.torta.hu/)

  3. Szamos (http://szamosmarcipan.hu/hu/)

  4. Cziniel (http://www.czinielcukraszda.hu/)

Mindegyikről készítettem egy csomagolt és egy kóstolás előtti képet. Továbbá mind a négy esetben feltüntetem az árát és lemértem a súlyát (mind a négy esetben papírtálcástul) is. A legvégén kóstolás, aminek a tapasztalatáról egy-egy gondolat.

Dunapark

270.- Ft (elvitel esetén), 185 gramm

IMG_0001.JPG

IMG_0003.JPG
Nagyon finom, omlós, a legjobb lekvárral és a legjobb tésztával. Nagyon jó ár-érték arány

Torta.hu (Raj Ráchel)

690.- Ft, 198 gramm

IMG_0005_1.JPG

IMG_0006.JPG
Remek íz hatás, a töltelékek együtt csodás harmóniában vannak. Arányaiban is magas ár, kicsit "nyominger" szelet.

Szamos

485.- Ft, 125 gramm

IMG_0009.JPG

IMG_0010.JPG

A legkisebb, nagyon magas ár-érték arány. Finom, de nem kiemelkedő.

Cziniel

320.- Ft, 152 gramm

IMG_0013.JPG

IMG_0014.JPG
Ránézésre is más kategória, mint a másik három. Gyenge minőségű a töltelék. Nem találtam a szilvalekvárt. 

Összefoglalva, a kis összehasonlításunk győztese a Dunapark, ahol nem csak kiemelkedően finom, hanem a legolcsóbb is. Közvetlenül mögötte ott van Raj Ráchel családi receptje, ami talán egy picit lehetne kedvezőbb árú. Harmadik lett a Szamos, finom, de náluk mást választanék. Negyedik lett a Cziniel, ahol sajnos, a többi flódnira jellemző gazdag töltelék filozófia nem köszön vissza.

A Mákos-Diós Blog szívesen ajánlja a flódnit egy külföldinek, különösen a Dunaparkban elfogyasztva, ami ráadásként nemzetközi mércével mérve is gyönyörű helyszín.

 

 

9 komment

Címkék: Dunapark Flódni Szamos Raj Ráchel Cziniel

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr215747837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

giorgione80 2014.01.10. 07:05:54

Lipóti pékséget is elemezd légyszi. :)

Lévi Bergman 2014.01.10. 07:56:09

hiányolom a Dob utcai Fröhlich Cukrászda flódniját. javaslom a helyszíni, autentikus környezetben elköltött flódni tesztet és kérek véleményt :)

lüke 2014.01.10. 08:40:01

-Daubner flódni magasan a legjobb
nem beszélve az ár értékröl
-ehetö, s nem a legrosszabb a Kelemen cukié
www.uzleteknagykata.hu/Cukraszda/611/
(Tesco, Allé pultok)
- Szamos: ár- érték rémes, s a minöség is:cukorral helyettesítik! majdnem minden termékükben
- s a Gellért flódni rétese pedig egyenesen a szemétbe mehet, ehetetlen

yomsisi 2014.01.10. 09:42:19

Az eredeti recepten alulról felfelé: szilvalekvár, dió, mák, almatöltelék. Itt egyik sem stimmel.
A legjobb pedig az enyém, cukrászdából nem veszek ilyesmit. :-)

Rézfánfütyülő fűzangyal 2014.01.10. 10:42:00

A sorrenden ne vitatkozzunk, az szokás kérdése. A legtöbb helyen a Ráhel féle sorrenddel találkoztam.

Míg a Frőlich valóban nagyon hiányzik innen,addig a Czinel egyszerűen nem flódni. Mit keres itt?

Ami Szamost illeti, a vastag tésztarétegek miatt nem jó az állaga, és a túlcukrozás miatt az íze is kifogásolható, szilvalekvárjába pedig töltőanyagot kevertek, hogy vastag legyen.
A Lipóti minősége viszont azonos a Szamos-sal. Nem értékelhető. Szerintem!

csepke 2014.01.10. 11:24:38

Egy édes történet, és flódnival kapcsolatban kihagyhatatlan Petőcz András: Karácsonyi flódni:
www.es.hu/old/0050/irodalom.htm

Életemben először flódnit az olvasása után sütöttem.

csepke 2014.01.10. 11:27:07

@csepke: Az oldalon kicsit lejjebb kell görgetni, az írás egyébként az írónak az Egykor volt házibarátaink c. könyvéből való. Potyogós könnyes vidám történetek.

bedtime story 2014.01.10. 14:00:25

@csepke: nagyon jó az írás, köszönöm! El is hiszem, hogy meghozta a kedvet a sütéshez.

A biztos utas 2014.01.15. 21:03:38

Ha flódni, akkor Frőhlich. Nincs kérdés.
Tény, hogy a lekvár kimarad, de ott van egyedül úgy ellenőrizve a flódni, ahogyan egy flódnit ellenőrizni kell.
A Frőhlich amúgy nagyon veszélyes hely. Igényes, finom sütik kedvelőinek nagyon kell vigyázniuk, mert minden nagyon jó, nem sok hely van, ahol ennyire odafigyelnek minden részletre. A Frőhlichnél másfélszer drágább Gerbaud pl kifejezetten silány, mondom ezt úgy, hogy mindkettőben tíznél többet megettem.