HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Anyukám Mondta (Encs) vs. Araz (Budapest)

2013.12.09. 23:42 Mákos Diós

 

Anyukám Monda, Búza tér 029.JPG

Az egész úgy kezdődött, hogy régi adósságomat kívántam letörleszteni Magammal szemben. Nevezetesen, hogy elmegyek végre Encsre, egy jó vacsorára. Az Anyukám Mondta nevű étterembe (http://www.anyukammondta.hu/index.php) már régóta eljárnak az ismerőseim és mindig áradoztak, hogy milyen finom, milyen jó, és megveri a néha indokolatlanul felkapott, híres helyeket. Meg azt is mondták, hogy a legjobb vidéki étterem.

Én persze mindig helyeseltem, hogy biztosan nagyon jó, de azért a lelkem mélyén bennem volt az is, hogy az összehasonlítási alapok nem biztos, hogy rendben vannak. Mert hát, ha csak az eddigi két legemlékezetesebb nem budapesti élményemet előveszem (a székesfehérvári 67 és a balatoni Kistücsök), akkor azt gondolom, hogy elég magasra tették a mércét, amit nem olyan könnyű megugrani.

Tehát meglátogattam az Anyukám Mondta éttermet, ahol nagyon jól vendégül láttak és remek ízekkel, remek emlékekkel gazdagítottak.

Másnap már elkezdtem a gondolataimat összerakni, de úgy alakította az élet, hogy este egy üzleti vacsorára voltam meghívva a megújult Zara Hotel éttermébe az Arazba. (http://www.araz.hu/) Ott pedig történetesen több olyan fogást is felszolgáltak, ami nagyon hasonló volt az előző napi vacsorámmal.

IMG_0005.JPG

Így adta magát a gondolat, hogy egy kis összehasonlítást végezzek.

Persze nem lehet elég objektíven ezt megtenni, mert az egyik esetében egy menü sort fogyasztottam a hozzá illő borokkal, míg a másikban a’la carte választottam borok nélkül.

Az egyik, egy szemmel láthatólag nagy költségvetéssel kialakított, nemzetközi mércével is elismerésre méltó vendéglátóhely, míg a másik egy családias hangulatú vidéki étterem.

Az egyik, első pillanatától kezdve profi konyhával rendelkezett, míg a másik korábban egy pizzéria volt, míg azt megelőzően meg egy bár.

Első ránézésre egyenlőtlen a verseny.

Persze az is számít, hogy kinek mi a fontos, meg az is, hogy kinek milyen az ízlése.

Számomra mindig meghatározó volt, ha az étterem által összeállított menü sort kóstolhattam végig. Ilyen esetben a hely gasztronómiai értékei még jobban érvényesülnek, mert az ilyen sorok összeállítása, nevezetesen az, hogy egyes ételek után mi legyen a következő, komoly tudást igényel és nagy gasztronómiai élményt ad, adhat.

Kérdeztem is Encsen, hogy Degusztációs Menü-t tudnak-e ajánlani? Az egyébként nagyon készséges fiatal pincér úgy nézett rám, mintha mondjuk mákos pizzát kértem volna. Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy az Araz étlapján sincs ilyen opció, de jelen esetben pont ilyet kóstolhattam végig.

A végeredmény az lett, hogy az ételek íz hatása, minősége tekintetében az Anyukám Mondta nagyon simán megverte az Arazt és ténylegesen bizonyította, hogy ott a helye a legjobbak közelében. Ezzel párhuzamosan az Araz nagyon simán nyert a kiszolgálás tekintetében.

Nézzük az Anyukám Mondta ételeit:

Hízott kacsamáj, sütőtök, mangó; Gyömbéres sütőtök krémleves; Charolais marha steak (6 hétig érlelve, chimi-churri mártással, házi sültburgonyával); Világbéke.

Anyukám Monda, Búza tér 022.JPG

A kóstolásban résztvevő partnerem sora:

Rózsaszín kacsamell tepertővel, fügepürével; Tanyasi csirkemell, házi sültburgonya, házi ketchup (gyerkőcöknek kategóriából); Csoki pie, sült tej, tonkababos tejszínhab.

Anyukám Monda, Búza tér 013.JPG

Az Araz ételei:

Házi füstölésű kacsamell rózsaborssal, eper emulzióval; Paszternák cappuccino, medvehagyma pesztóval; Erdei gombaragúval töltött ravioli, rozmaringos libamáj szósszal; Vesepecsenye kukoricalepénnyel, borókás kávészósszal; Vörösáfonyás ganache kajszibarack ropogóssal.

IMG_0008.JPG

Úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy több figyelemre, és kóstolásra méltó fogást is felsoroltam, mind a három sorból csak egy-egy ételt ragadok ki, azt, amelyik a legmaradandóbb gasztronómiai emléket hagyta bennem.

Encsen az én ételeim közül a legemlékezetesebb a „Világbéke” volt, ami nem más, mint egy maximum 1 dl-es pohárban felszolgált madártej, a tetején egy mini habcsókkal. Még most is mosolygok. Nagyon jó ötlet, mert a vége felé sokan csak egy kis édeset kívánnak. Az íze, állaga finom krémes volt, talán egy leheletnyi plusz vanília hiányzott belőle.

Anyukám Monda, Búza tér 028.JPG

A partnerem sorában a „Tanyasi csirkemell, házi sültburgonya, házi ketchup (gyerkőcöknek kategóriából)” volt a legemlékezetesebb. Gyerekárban kaptunk egy szinte teljes felnőtt adagot. Mind a két hely tekintetében, az összes étel közül ez volt a legkiemelkedőbb. Egyszerűen fantasztikus. A csirke úgy volt felvágva, hogy a mellel együtt volt a szárny „combrésze”, ami egyben volt kirántva, valószínűleg panko morzsában, mellé nagyon-nagyon finom sültburgonya, a megszokott ketchupoktól sokkal ízesebb paradicsomos mártással.

Az Arazban a „Házi füstölésű kacsamell rózsaborssal, eper emulzióval” volt kiemelkedő. Friss ruccolát adtak mellé, amit leheletnyi mogyoró öntettel egészítettek ki. Remekül passzolt a kacsához, és a rózsaborshoz is. Sajnos fotót nem tudok mellékelni.

Összességében, a Mákos-Diós nagyon szívesen ajánlja az Anyukám Mondta Restaurantot egy külföldinek. Mert annak ellenére kerültek fel a gasztronómia térképére, hogy Miskolctól is még majdnem 40 kilométert kell autózni, ráadásul vélhetően mind alapanyag beszállítói szempontból, mind fizetőképes kereslet szempontjából finoman szólva sem a legszerencsésebb régióból hozza ezt a ragyogó teljesítményt.

A Mákos-Diós szívesen ajánlja az Arazt is egy külföldinek. Amellett, hogy gasztronómiai téren is az átlag felett teljesít, a kiszolgálása még annál is jobb. Továbbá gratulálok a tulajdonosoknak, amiért ez a nagy múltú épület újra pompázatosan ragyog, és ezzel hozzájárultak hazánk kulturális értékeihez.

Szólj hozzá!

Címkék: Gasztronómia Araz Anyukám Mondta Encs

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr605683913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.