HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menű (1) Degusztációs menü (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Váratlan látogatás a Mákban

2013.11.10. 13:08 Mákos Diós

A héten egy megbeszélt találkozómra mentem az Akadémia környékére, de sajnos a partneremnek közbejött egy nem várt esemény, így a találkozót át kellett tennünk egy másik időpontba. Egész váratlanul lett egy szabad órám a belvárosban, 14.00 és 15.00 óra között.

Már korábban is elhatároztam, hogy újra ellátogatok a Mákba. Egyrészt a Blogom elnevezése miatt, amolyan kötelező körnek gondoltam, másrészt mert a hivatásos ítészek tartósan és rendszeresen jókat írnak róla. Persze az én véleményem sokszor eltér. Számomra teljesen érthetetlen módon egyes (véleményem szerint magas színvonalat produkáló) éttermek valamiért soha nem kerülnek a „reflektorfénybe”, míg ennek ellenkezője is tapasztalható.

Tehát már többször voltam a korábbi években (egy étel kivételével mindig nagyon tetszett az, amit kaptam) és most újra ellátogattam a Mák Bisztróba (http://www.makbistro.hu/) ami a Vigyázó Ferenc utca 4.-ben található, egy rövid sétára a Magyar Tudományos Akadémia parkolójától.

Háromfogásos déli menüt választottam. Délben ezt mindig praktikus döntésnek tartom és ugye az előző posztomban el voltam ragadtatva a Laci! Konyhától, így gondoltam nézzük, hogy eléri-e a Mák ezt a szintet.

Hát elérte. Sőt bizonyos szempontból meg is haladta. Fantasztikusan szuper ebéd volt ez is, és az ételek ugyanolyan kiemelkedő élményt hagytak hátra. Persze itt már az ízlés, az egyén szubjektivitása, a pillanatnyi lelkiállapot befolyásolhatja az ítéletemet. Ez a szint már olyan magas, hogy csak nüánszi eltéréseket lehet találni itt is, ott is. Nekem mind a két menüsor egyformán nagyon tetszett, és bármikor visszamennék, és bármelyiket újra választanám.

Akkor mi az a sőt?

A sőt, az a „kényeztetés faktor”, amit hiú halandóként egy ebédmenühöz kaptam. Már most leszögezem, hogy a lokációbeli különbség miatt a Mákba könnyebben betévednek a külföldiek, így bátrabban lehet más stratégiát választani. Nevezetesen a Mák menüje magasabb árfekvésű, és ezt még megfejeli a 12,5%-os service charge.

Félreértés ne essék, minden fillérét megérte!!! Nagyon megérte, csak arra gondolok, hogy reális, ha a magasabb árért magasabb ”kényeztetés faktort” kap a vendég.

Az igazsághoz hozzátartozik még az is, hogy nem volt Nálam fényképezőgép, lévén nem tervezett látogatás. Szerencsére
volt, van okos telefon jó kamerával. Gondoltam akkor. Mert bár volt, de kevés akku feszültséggel, így a vakut az első kép után le is tiltotta. Így sajnos a képanyagnak csak a töredéke vállalható, az is kis jóindulattal.

Tehát a menü:

Burgonya velouté

Mangalica szűz zöldbabfőzelékkel

Csokis-fügés torta

IMAG0635.jpg

Első ránézésre egy tipikus ebéd menü, egy leheletnyi olyan kisugárzással, mintha a céges menzánk szeretne fúziós konyha lenni. No de ez a Mák Bisztró. A fentieket rendeltem (főételt két lehetőség közül lehet választani), de mást kaptam.

Először is friss kenyereket és pogácsát kétféle vajjal. A vajas kenyér típusú kezdés mindig nagyon kedvemre való volt, mert ha éhes vagy, gyorsan van mit harapni, és mintegy ráadásul egy kicsit semlegesebbé varázsolja az ízlelőbimbókat, hogy utána jobban kilehessen élvezni az ízeket. A pékáru friss, remek állagú valószínűleg házilag sütött volt. A vajak minősége hasonlóan magas színvonalú volt, mint a pékáru. Különösen figyelemfelkeltő volt a „fekete” vaj, amit a tintahal tintájával színeztek. Eddig a tinta felhasználását az Adria partvidékén tapasztaltam a tintahal rizottónál, illetve a Borkonyha sütött korábban „tintás” kenyeret. Pompás volt látványnak is.

IMAG0632.jpg

Alig ettem egy szelet vajas kenyeret, jött a séf, üdvözlő falatkája, ami fekete kagyló volt karfiollal. Színes kedvesség nem tolakodó ízekkel, különbözőkép elkészített zöldségekkel.

Ezek után jött a burgonya velouté, ami tényleg inkább volt egy bársonyosan krémes mártás, mint egy szimpla leves. Enyhén csípős kontraszttal, ami nekem pont tökéletes volt.

IMAG0634.jpg

A mangalica szűz zöldbabfőzelék esetében a mangalica gyönyörű rózsaszín volt egy számomra szokatlan főzelék megoldással. Mert bizony ez a főzelék is inkább velouté volt, nem egy szimpla liszttel habart főzelék. Az alap krémbe pedig enyhén grillezett zöldbab volt. A hús természetesen Sous Vide technológiával készült, ennek megfelelően puha, tökéletes állaggal.

A desszert egy nagyon bőséges, és tartalmas torta szelet volt egy kis vanília fagylalttal. A torta linzer jellegű tésztán friss füge, amin sűrű csokoládékrém volt. Amikor kihozták nagyon örültem neki, de a végén majdnem feladtam, mert az éhség már nyomokban sem volt jelen.

Ismét boldog mosoly az arcomon. Kis pihenés, majd kértem egy kávét, amihez újra kis meglepetés. Egy mini süti és egy mini praliné. Ekkor már azt gondoltam, hogy nem lehet fokozni az ízek okozta élvezetet, de tévedtem. Annyira jó volt, hogy még kértem belőle, de nem ott helyben, hanem csak otthon ettem meg.

Erről a két kis édességről (az egyik egy fehér csokis mini csokis tallér, a másik egy pekándiós praliné) néhány kép.

Medvefarm, Marci szülinap 047.JPG

Medvefarm, Marci szülinap 051.JPG

Medvefarm, Marci szülinap 059.JPG

Tehát a Mákos-Diós Blog a Mák Bisztrót is büszkén ajánlja és mutatja meg egy külföldi vendégnek!

Gratulálok a Mák csapatának és további sok sikert kívánok!

A jövő héten a Rimóczi-Art grillázsvarázslatát látogatom meg Lajosmizsén, ahol Rimóczi László mutatja be a grillázs különlegességeit.

Szólj hozzá!

Címkék: Gasztronómia Ebéd Mákos-Diós Mák Bisztró

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr595623050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.