HTML

A Mákos-Diós Blog legfőbb törekvése

A Mákos-Diós célja, hogy bemutasson minél több, akár nemzetközileg is kiemelkedő, magyar gasztronómiai teljesítményt, különös tekintettel a hazai éttermekre és bisztrókra.

Friss topikok

Címkék

21 168 forintos emlék (1) 2222 (1) 279 Forintos Euro (1) 550 grammos steak (1) Alcatrazz (1) Almárium (1) Angus (2) Angus pástétom (1) Anyukám Mondta (1) Araz (1) Argentin (1) Aszalt pácolt gyümölcs (1) Auskobe Wagyu (1) Avas szalonna (1) Ázsiai leves (1) Az egyik legjobb kávé (1) Az egyik legjobb pisztácia fagylalt (1) Az év gasztronómiai csalódása (1) Az ország legjobb zölborsó krémlevese (1) A karácsonyi flódni (1) A tél legjobb levese (1) Bárány (1) Bárányragú (1) Baricska (1) Bárny burger (1) Bazsalikomos házi tészta (1) Bélszín Rossini (1) Benedict (1) Bib Gourmand (1) Bíró Lajos (1) Black Angus (1) Bock (1) Bock Bisztró (1) Boldog tehén boldog ember (1) Borjúmáj (1) Borkonyha (2) Borsod (1) Brand Ale (1) Bükk (1) Burgonya veloutée (1) Butter Brothers (1) Búza tér (1) Callebaut (1) Cappuccino (1) Cheddar (1) Chianti (1) Citromtorta (1) Costes DownTown (1) Croissant (1) Csacsihal (1) Csárda (1) Cserpes (1) Csülök (1) Cukorborsó (1) Cziniel (1) Daubner (1) Debrecen (1) Degusztációs menü (1) Degusztációs menű (1) Dió (1) Dobos torta (2) Dunaföldvár (1) Dunapark (2) Ebéd (4) Ebéd menü (2) Egyik legmenőbb budapesti pékség (1) Encs (1) English muffin (1) Eperkrémleves (1) Erhardt (2) És (1) Espresso (3) ÉS Bisztró (1) És Bisztró (1) Étcsokoládémousse (1) Európa (1) Faggyú pác (1) Fátyol angolna (1) Fehérbabgulyás (1) Fekete szezám (1) Fény utca (1) Fény utcai piac (1) Filet mignon (1) Fischer savanyúság (1) Flódni (3) Flórián aluljáró (1) Food Boutique (1) Fóti Kézműves Sörfözde (2) Fóti Pils (1) Four Seasons (1) Fricska (1) Fricska gastropub (1) Frőhlich (1) Füge (1) Fuji JApán étterem (1) Fülepi Kálmán (1) Füstölt fürjtojás (1) Füstölt pisztráng (1) Füstölt vaj (1) Garadna (1) Gasztronómia (8) Gasztro menza (1) Gombaleves (1) Gresham (2) Grillázs (1) Gyöngytyúk (1) Halleves (1) Hammurapi (1) Hanoi Pho (1) Harcsapaprikás (1) Hereford (1) Ikon (2) Ivancsics rosé (1) Kacsamáj (4) Kacsamáj terrine (1) Kacsamell sonka (1) Kagyló (1) Kakakós csiga (1) kakaos.blog.hu (1) Kakaós "tudásbázis" (1) Kakaós cisga blog (1) Kakaós csiga ranglista (1) Kakós csiga (2) Kapor fagylalt (1) Karácsonyi készűlődés (1) Kávé (5) Kávéház (1) Kecskesajt (2) Kempinski Hotel Corvinus (1) Kézműves bon-bon (1) Kézműves sör (1) Király Makréla (1) Kirándulás (1) Kisgyermek (1) Kispiac (1) Kistücsök (1) Kisvasút (1) Klassz étterem (1) Kobe (1) Kolbászda (1) kukorica fagylalt (1) Laci! Konyha! (3) Lacipesenye (1) Lángos (6) Lángososok közül a Michelin csillagos (1) Lazac (2) La Pampa (1) Lecsó (1) Legdrágább ebéd menü (1) Legjobb lángos (1) Legjobb tojásétel (1) Legjobb túrós batyu (1) Lemuel Benedict (1) Levendula (1) Libamáj (4) Libamáj brülée (1) Lila gnocchi (1) Lillafüred (1) Lillafüredi pisztrángtelep (1) Limonádé (2) Lipóti (1) Lou Lou (1) Lovas hírnök (1) Luxury Edition (5) Luxus (3) Luxus hotelek luxus éttermei (3) Macaron (2) Madártej (1) Mákos-Diós (3) Mák Bisztró (1) Malacpofa (1) Malac karaj (1) Mangalicafasírt (1) Mangalica pofa (1) Mangalica zsír (1) Marha velőscsont (1) Mars tér (1) Meleg datolya (1) Meleg kenyér (1) Mentás limonádé (1) Mexikói étterem (1) Mézes sült banán (1) Michelin csillag (1) Michlein Guide (1) Miskolc (2) Mohr im Hemd (1) mousse (1) Művészet és Gasztronómia (1) Narancsos-Mézes Gyömbérsör (1) Nemzetközi szinvonalú étterem (1) New York Kávéház (1) NU (1) Nyúl (1) OKAY Italia (1) Ökörfarok (1) Omaha (1) Osteria (1) Őszibarack-krémleves (1) Palapa (1) Pálinka (1) Palócgulyás (1) Pannonhalma (1) Pasarét túrógombóc (1) Peninsula (1) Petőcz András (1) Piac (3) Pisztráng (1) Póréhagyma (1) Power Lunch (1) Prime steak & wine (1) Problémakezelés (1) Profiterol (1) Quesadilla (1) Raj Ráchel (1) Rák (1) Recommended by Tom Selleck (1) Reggeli (1) Rib eye (1) Rib eye steak (1) Rimóczi (1) Ristretto (4) Rizottó (2) Sajt (1) Sajtos-tejfölös (1) Salon (1) Sashimi (1) Somlói (3) Sopron (1) Sör (1) Sörapu (2) Sorbet (1) Spárgakrémleves (1) Spar Monostori út (1) Steak (2) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Sugár előtti üzletsor (1) Süldőtarja (1) Susi (1) Sütőtök krémleves (1) SVÉT (3) Szamos (1) Szarvasraguleves (1) Szeged (1) Szegedi kifli (1) Szilvásvárad (1) Szilvásváradi Lovas Étterem (1) Szörp (1) Sztracsatella (1) Sztrapacska (2) Szürkemarha (1) T-bone steak (1) Takács Lajos (1) Tasting Menu (1) Tejivó (1) Tekercs (1) Tésztagyűrű (1) Tojás (1) Tojáspástétom (1) Tőkehal (1) Tökéletes borjúsült (1) Tökmag (1) Töltött avokádó (1) Tom Yum leves (1) Tonhal (1) Tonhalas "papucs" (1) Tóth cukrászda (1) Turbulya (1) Túró (1) Túrós batyu (1) USDA Prime Black Angus (1) Vaddisznópörkölt (1) Vaj (2) Vajastésztában sült körte (1) Vargabéles (1) Végállomás Bistorant (1) Veszprém (1) Viator (1) Vidéki Éttermiség (1) Vietnámi étterem (1) vilálgbajnokság (1) Virgin mojito (1) Wagyu marha (1) Wagyu stek menü (1) Wang Mester (1) Z. Nagy Cukrászda (1) Zebu (1) Zöldborsó krémleves (1) Zöldbors mártás (1) Zona (1) Címkefelhő

Vidéki Éttermiség Veszprémben (SVÉT 3.)

2015.04.08. 22:24 Mákos Diós

img_0022.JPG

Egyszerűen imádom a vidéki éttermeket. Valahogy másképp telik az idő vidéken. Semmi rezonancia, semmi túlzott pózolás, csak békés falatozás. Örömteli látni, ahogy a vidéki gasztronómia fejlődik. Szűkülő étlapok, növekvő minőség és szerencsére egyre igényesebb vendégkör. Egyre többen, ha étterembe mennek, akkor inkább a minőséget próbálják választani. Persze ez nem egyszerű feladat, de a különböző gasztronómiai kalauzok elég jó iránymutatást adnak. Budapestre. Például a nemrég megjelent 34. Michlein kalauzban, azon felül, hogy egy nyilvánvalóan csillagot érdemlő étteremnek nem adták meg az elismerést (Zona), úgy érzésre a vidék is mintha hátrányban lenne. Mi lehet annak az oka, hogy ezek nem kerülnek előtérbe?

Nem tudom mi az igazság, de az biztos, hogy nagyon igényes konyhák vannak ma már vidéken is, csak hát nem nagyon írnak róluk. Miért is? Tudom, nehéz kiszakítani az időt az utazáshoz, meg macerás a sok kilométer levezetése, sokba van az üzemanyagköltsége, a szállás és végül a vidéki éttermeknek nem nagyon lehet eladni mindenféle fizetős csomagokat, aminek fejében lehet kerekíteni egy jó kis bejegyzést, amihez hozzá társul némi hirdetés is. Ugye, már Te is olvastál olyan hamburgerről bejegyzést, aminek szembetűnően ott volt a hirdetése is?

A Mákos-Diós minden alkalommal örömmel utazik vidékre és feltételmentesen megírja amit ott tapasztalt, miközben a házigazdáknak fogalmuk sincs arról, hogy egy gasztrobloggert szolgálnak ki.

Jelen esetben Veszprémbe utaztunk és egy újabb SVÉT tagot látogattunk meg a CHIANTI-t.

img_0038.JPG

Nem véletlenül SVÉT tag. Tökéletesen hozta az ezen elismeréshez (mert bizony elismerés ehhez a 14 tagból álló közösséghez tartozni) illő színvonalat. Sőt azon felül is. Eddig még sohasem tapasztaltam, hogy a gyermekekre ilyen megkülönböztetett figyelmet fordítsanak. Külön „játszósarok”, ahol egy nagyon kedve ifjú hölgy semmi mással nem foglalkozott, csak a kisvendégekkel. Aktív szülőként nem tudok elég hálás szívvel gondolni erre a momentumra. Köszönet érte!

Nézzük az ételeket.

Rögtön a rendelés után házi kenyér és szarvasgombás vaj. Mind a kettő a kategóriájának az élvonalába tartozott. Ropogós kenyérhéj és illatos vaj. Egy lehetséges rizling kóstolóhoz mást nem is kellene adni.

img_0007.JPG

img_0009.JPG

Inni szénsavmentes vizet választottam (Szigeti 0,75 l, 600.- Ft), ahol ismét egy remek részletet fedeztem fel, mégpedig az üveg nyakán egy kis címkén pont az étterem neve szerepelt. Hmmm.

img_0010.JPG

Leves; „Bakonyi halleves” (1 390.- Ft).

Attól volt bakonyi, hogy tejszínnel és gombákkal készült. Nagyszerű ötlet, ráadásul nem csak halhús került a levesbe, hanem mintha halból készült „húskenyeret” is tettek volna bele. A képen jól látszódik, amint a sarka kissé kiemelkedik a léből. Nagyon finom.

img_0012.JPG

Tartalmas és ízletes volt, de sajnos a gombáknak az íze egyáltalán nem volt karakteres. Olyan, mint amikor a halászlében lévő halat külön vízben főzik meg. Kár érte, de az „élmény” még így is kiemelkedő volt.

Másodiknak egy előételt választottam. "Makadámdiós kacsamáj füstölt szilvával, édesköményes zöldalmával" (2 790.-Ft).

img_0019.JPG

img_0021.JPG

Gyönyörű tálalás és szép ízharmónia jellemezte. A kacsamájat egy nagyon fontos és nemes, szinte alapételnek tartom a magyar gasztronómiában, amit megkülönböztetett figyelemmel illik kezelni. Jelen esetben az elgondolás és a kivitelezés is jól sikerült, de sajnos egy jelentős apróság elkerülte a készítők figyelmét. Benne maradt az ín. Két ínszálat is találtam, amit egy ilyen alapanyagnál, pláne ekkora kivitelben nem elegáns benne hagyni. Ettől eltekintve gyakorlatilag hibátlan fogás volt.

Desszert: "Gesztenyés Éclair-fánk csipkebogyólekvárral és vaníliafagylalttal" (1 390.- Ft).

img_0030.JPG

Könnyű, ízletes szofisztikált édesség. Az ebéd legjobbja. A gesztenye hab és a fánk tésztája is kiváló, a kategóriáját meghaladó.

Végére egy ristretto. Logózott csészében kaptam, ami ismét egy elég ritka figyelmesség, de sajnos a kávé elsőre elég szomorú látványt nyújtott és lemaradt a kis pohár víz meg a kis süti is. Szerencsére az íze nagyon kiegyensúlyozott és finom volt.

img_0035.JPG

Összességében nagyon jól éreztem magam és teljesen egyértelmű, hogy bármikor szívesen visszamennék. Az ételek általános színvonala a két észrevétel ellenére, átlag fölötti, míg a kiszolgálás gyorsasága, kedvessége és figyelmessége kiemelkedően magas. Nagy dicséret a gyermekekkel kapcsolatos részletekért és a tisztaságért!

Itt is, mint mindig inkognitóban, fizető vendégként élveztük az ebédet.

A végére még egy érdekesség. A mosdóban szépen összetekert törülközők voltak előkészítve. Eddig vidéken, csak az Ikonban találkoztam hasonlóval. Gratulálok!

img_0017.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: Veszprém Chianti SVÉT Kacsamáj Vidéki Éttermiség Halleves

A bejegyzés trackback címe:

https://makos-dios.blog.hu/api/trackback/id/tr767351840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása