A Grand Hotel Iberostar Budapest étterme a Restaurante La Plaza ( http://www.laplazarestaurant.hu/ ) lett a „Luxury Edition” következő állomása.
Az első állomás a Gresham Restaurant volt a Four Saesons-ben.
A blog kezdetkor eldöntöttem, hogy amennyire lehet, pozitív töltetű bejegyzéseket fogok feltölteni. Sajnos az idő és a tapasztalat bele kényszerit, hogy ezt az álláspontomat revideáljam. Egyszerűen nem tehetek mást.
Jelen esetben, ha a luxus hotelek luxus éttermeit próbálom egy teljes listába szedni és a legutóbbi látogatásom kapcsán, kénytelen vagyok a negatív tapasztalatokat is megírni.
A La Plaza tavaly tavasszal egy nagyon emlékezetes este főszereplője volt. Szó szerint nemzetközi színvonalú menüt és kiszolgálást kaptunk, így optimistán választottam a „Luxury Edition” következő állomásának. Ötcsillagos, nagyon stílusos hotel, gyönyörű szép étterme a La plaza.
Persze ez inkább egy kis hotel, különösen a Budapesten elterjedt láncolatok hazai képviselőivel szemben. Lokáció szempontjából kicsit messzebb a Dunától a Szabadság tér szomszédságában, szép környezetben, sok-sok kiváló minősítéssel.
Az első benyomások a következők voltak: Nincs vendég, nagyon figyelmes szerviz, nagy tisztaság, kellemes atmoszféra.
3 - fogásos ebéd menüt választottam. Az étlapon előétel, főétel és desszert kategóriákban négy-négy étel volt feltüntetve.
Amíg a megfelelő soron törtem a fejem, kértem egy limonádét (ami nem része a menünek). Hagyományosat.
Az elmúlt évek legjobb limonádéja volt. Nem tudom mit kevertek bele, de otthon se tudnék jobbat.
A választásom előétel kategóriában a „Sütőtök és valenciai narancs krémleves ropogós wan tonnal és trappista forgáccsal” volt.
A leves forró volt, külön kis kancsóban hozták, és előttem töltötték egy kissé sajtos „ropogós” köré. Kellemes volt, de Nekem egy kicsit „vékony”, különösen a krémlevesek kategórián belül.
Ennél a fogásnál két dolgot sem tudok. Egyik, hogy a narancs tényleg valenciai volt? Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy heti menüért bárki fáradozna azon, hogy valenciai narancsot hozzon Budapestre, pláne egy leveshez.
A másik, hogy miért kell feltüntetni, hogy trappista forgáccsal? Ez a sajt nálam egy különösen kedvelt sajt, melegszendvicshez. Egy öt csillagos szállodában eszembe se jutna a menübe bele írni. Nem egy ritka parmezán, vagy egy különleges kecske sajt. Nem értem.
Jött a második fogás. „Tőkehal filé grillezett zöldségekkel és lila burgonya krémmel”. Sajnos a luxus színvonalhoz tökéletesen méltó pincér visszajött, hogy tőkehal helyett más halat tud hozni. Mikor rákérdeztem, hogy ez a hal mirelit-e, kissé meglepődött, majd közölte, hogy fagyasztott.
Luxus kóstolás esetén nem akartam mirelit halat fogyasztani, mint a tömeg turisták Portofino-ban, akik azt hiszik, hogy a Földközi-tenger gyümölcseit eszik az olasz elit egyik legkedveltebb tengerpartján, miközben Kínából érkező mirelitekből készítik a „mediterrán” fogásokat.
Tehát mást választottam. „Ibériai sertés szűz burgonyahabbal és kakaóporral”.
Nagyon finom sertés szűzt kaptam ropogós friss zöldségekkel, parmezán habbal, és némi vékonyra szeletelt és hirtelen kisütött burgonyával. Szinte tökéletes fogás volt, csak éppen kissé eltért a rendelttől, bár ezen akkor nem akadtam fenn. Érdekes volt, hogy tényleg kicsit meg volt szórva kakaóval. A közeli képen még látszik is.
Következett a desszert. „Dobos torta házi sorbet-el”. Ezt kaptam:
Egy kiváló csoki krémes piskóta kocka, csak éppen a dob, és a sorbet hiányzott.
Egy-két falat után a pincér érdeklődött, hogy mi a problémám. Én jeleztem, hogy a dobos, valójában Dobos, mert egy magyar cukrász mester nevét viseli, és az erre a süteményre jellemző „dobot” nem találom.
Becsületére legyen mondva, hogy nagyon kulturáltan védte a „mundér” becsületét, és a spanyol séf újra gondolását hozta fel, de én sajnos nagyon csalódottá váltam, ráadásul a sorbet hiánya szintén egyértelmű volt.
Enyhítő figyelmesség, hogy fizetéskor, csak két fogást számoltak fel, így a limonádén kívül 3 000.- Ft volt a számla. A három fogás 3 500.- Ft
A gesztust nagyra értékelem, de összességében a teljes kép nem illik a Luxury Edition elvárásába. Se kis meglepetés, se esetleg házi kenyér vajjal. Az NU Bisztró ebéd menüje 1 790.- Ft-ért három kört ver a La Plaza –ra.
Közben kiderült, hogy a szálloda változatlan üzemelése mellett, más cég veszi át az helyet, és egy első osztályú tapas bár jellegű spanyol étterem fog hamarosan a La Plaza helyett nyílni.
A kiváló limonádé és a nagyon jól sikerült fő fogás ellenére a Mákos-Diós sajnos, nem ajánlja a Restaurante La Plaza éttermet, különösen nem a „Luxury Edition” keretén belül! Ebben a kategóriában nem lehet ilyen „hibákat” véteni.
A "Luxury Edition: Luxus Hotelek Luxus Éttermei" sorrendje két kóstolást követően:
-
Gresham Restaurant
-
Restaurante La Plaza